Ukratko
StoryEditor

New York Times tuži OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava

28. Prosinac 2023.
New York Times

Američki list The New York Times tužio je Microsoft i OpenAI, tvrtku koja stoji iza popularnog chatbota za umjetnu inteligenciju (AI) ChatGPT, zbog navodnog kršenja autorskih prava jer je, kako tvrdi, neovlašteno koristila njegove objavljene radove u svrhu obuke AI.

Times je u srijedu podnio tužbu u New Yorku, tvrdeći da su tvrtke nezakonito koristile rad novina za stvaranje proizvoda umjetne inteligencije koji mu sada konkuriraju.

- Putem Microsoftovog Bing Chata (nedavno preimenovanog u Copilot) i OpenAI-jevog ChatGPT-a, tuženici se žele okoristiti golemim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo koristeći ga za izradu zamjenskih proizvoda bez dopuštenja ili plaćanja - stoji u pritužbi.

- Ova tužba ima za cilj prisiliti [tužene] da odgovaraju za milijarde dolara zakonskih i stvarnih šteta koje su dužni zbog nezakonitog kopiranja i korištenja jedinstveno vrijednih djela The Timesa -stoji u dokumentu.

Web stranica za tehnološke vijesti The Verge citirala je glasnogovornicu OpenAI-ja Lindsey Held koja je rekla u izjavi poslanoj e-poštom da su "tekući razgovori s New York Timesom bili produktivni i da su se konstruktivno kretali naprijed, tako da smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem događaja."

Kalifornijski start-up OpenAI zaokupio je pozornost svijeta svojim tekstualnim robotom ChatGPT - razvijenim uz podršku Microsofta - koji može odgovarati na upite esejima, poezijom, računalnim kodom i drugim sadržajem.

Njegovo izdanje 2022. skrenulo je pozornost na napredak u umjetnoj inteligenciji i potaknulo rasprave o mogućim posljedicama.

17. lipanj 2024 10:42