Ukratko
StoryEditor

Oporavak bankarskog sektora podržava europske burze

28. Ožujak 2023.

Na europskim su burzama u utorak ujutro indeksi porasli, drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica u bankarskom sektoru jer su popustila strahovanja od bankarske krize.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,45 posto, na 7.505 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 15.218 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 7.126 bodova.

I jutros su, kao i jučer, među najvećim dobitnicama dionice u bankarskom sektoru, koji je u prosjeku porastao 1,3 posto.

Za otprilike toliko porasli su i rudarski te naftni sektor.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 1 i 1,1 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na američkim burzama. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,60, a S&P 500 0,16 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u bankarskom sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je više od 3 posto.

Strahovanja od širenja krize u bankarskom sektoru ponešto su popustila nakon vijesti da će američka First Citizens BancShares preuzeti depozite i kredite nedavno propale Silicon Valley banke.

S druge strane, pod pritiskom se našao tehnološki sektor, pa je Nasdaq indeks pao.

- I dalje ima puno vijesti iz bankarskog sektora, danas dobrih. No, tehnološki je sektor imao vrlo snažno tromjesečje, pa je možda bilo dobitonosnih prodaja kako se bližimo kraju kvartala - kazao je Tim Ghriskey, portfelj strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

S&P indeks tehnološkog sektora u plusu je od početka godine više od 15 posto.

Unatoč rastu većine indeksa, jutros na burzama vlada oprez jer ulagači su i dalje zabrinuti u vezi banaka.

Jučer je guverner Feda Philip Jefferson kazao da bi pritisak na male banke najviše pogodio male poduzetnike.

- Ova runda nesigurnosti vjerojatno će još potrajati. Još nije kraj priče o bankama, pa bi nestabilnost na tržištima mogla potrajati još koji kvartal - kaže Manishi Raychaudhuri, direktor istraživanja u banci BNP Paribas.

26. travanj 2024 17:26