Ukratko
StoryEditor

Pad broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

30. Srpanj 2024.
nedostatak radnika, građevina, strani radnici

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine u usporedbi sa svibnjem ostao je nepromijenjen, a u usporedbi s lipnjem prošle godine  pao je za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), u lipnju je prema mjesecu prije broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja u ukupnom broju zaposlenih u industriji  ima najveći, gotovo 92-postotni udio, ostao na istoj razini.

U rudarstvu i vađenju, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji nešto manji od dva posto, broj zaposlenih je u lipnju ostao isti kao i u svibnju, dok je za 0,1 posto porastao u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, čiji je udio u ukupnom broju zaposlenih u industriji 6,1 posto.

Po podacima DZS-a, na godišnjoj je razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji smanjen za 2,2 posto.

Pritom je u sklopu prerađivačke industrije najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji odjeće, za 13 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 11,5 posto, u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 9,6 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,4 posto.

Istodobno, statistika najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini registrira u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 6,5 posto te ostaloj prerađivačkoj industriji, za 4,3 posto.

Po podacima DZS-a, u lipnju ove godine prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija je pao za 2,8 posto, dok je u rudarstvu i vađenju zabilježen rast broja zaposlenih, i to za 1,2 posto.

Statistika za prvih šest mjeseci ove godine pokazuje da je ukupan broj zaposlenih u industriji smanjen za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja 2024. u usporedbi s istim razdobljem 2023. pala je za 1,2 posto.

13. rujan 2024 03:09