Ukratko
StoryEditor

Pametno gospodarenje otpadom: Zelena rješenja za efikasnije poslovanje

27. Veljača 2023.
Troškovi gospodarenja otpadom mogu se prepoloviti primjenom koncepta za održivo poslovanje. Svjedoče o tome iskustva društveno odgovornih kompanija

Kao društveno odgovorna kompanija kojoj je održivo poslovanje jedna od glavnih strateških odrednica, A1 Hrvatska u suradnji s kompanijom Interzero na domaće tržište donosi rješenja za pametno gospodarenje otpadom. Njihovo rješenje obuhvaća savjetovanje, izradu strategije i koncepta pametnog gospodarenja otpadom.

Taj se proces optimizira pravilnim sortiranjem uz pametne uređaje, uvođenjem digitalnog sustava upravljanja dokumentacijom i zakonom propisanih obrazaca, usklađivanjem poslovanja korisnika s pozitivnim zakonskim normama i propisima zaštite okoliša te potporom u postupku certifikacije u segmentu zaštite okoliša. Rezultat je mjesečno smanjenje troška gospodarenja otpadom u prosjeku od 30 do 50 posto te usklađenost sa Zakonom o zaštiti okoliša.

Digitalno i zeleno

Posebna pozornost posvećena je digitalizaciji gospodarenja otpadom i pristupu platformi i mobilnoj aplikaciji (sustav u oblaku dostupan korisniku prema modelu SaaS – software as a service). Digitalizira se sva papirnata dokumentacija u postupku odlaganja otpada, automatski se stvaraju obrasci u različitim formatima dokumenata i prati status rada pametnih uređaja. Tako A1 Hrvatska ide ukorak sa svjetskim trendovima u gospodarenju otpadom čiji je cilj izbaciti papir iz svakodnevne uporabe i pridonijeti očuvanju okoliša.

Pametni uređaji za gospodarenje otpadom, poput stroja za baliranje otpada (papira, kartona, plastike i metala) imaju komunikacijski sustav za nadzor, praćenje statusa uređaja, statistiku i analitiku. Tu su i kompaktor koji sažima komunalni otpad iz kontejnera, u kojima i 60 posto prostora može zauzimati zrak, i komposter biootpada koji se koristi tehnologijom mikroorganizama za kompostiranje organskog otpada i u roku od 24 sata smanjuje volumen do 90 posto, a ovisno o modelu može preraditi od 10 do 500 tona otpada godišnje koji se nakon što je prerađen može upotrebljavati u hortikulturi. Cilj je tim pametnim uređajem u cijelosti eliminirati biootpad, koji zahtijeva posebno odlaganje i plaćanje odvoza.

U tu kategoriju ubrajaju se i solarni spremnici za otpad koji omogućuju prešanje otpada povećavajući kapacitet spremnika do deset puta. Napajaju se solarnom energijom, energetski su samoodrživi i opremljeni su senzorom napunjenosti te opremom za komuniciranje u stvarnom vremenu s platformom u oblaku.

Racionalizacija troškova

Goleme su prednosti primjene tih rješenja za pametno gospodarenje otpadom: smanjuju količinu nastalog otpada i potiču njegovo korištenje kao sekundarne sirovine, povećava se količina korisnih frakcija otpada (papir/karton, neke vrste plastike, metali…), znatno se smanjuje njegov volumen, a time i učestalost odvoza, što donosi znatne uštede. I na kraju, redovitim i urednim vođenjem dokumentacije poboljšava se nadzor nad cijelim procesom gospodarenja otpadom, što korisniku omogućuje racionalizaciju troškova i izbjegavanje kazne inspekcije za zaštitu okoliša.

Najbolji primjer izvrsnih rezultata primjene pametnih rješenja za gospodarenje otpadom A1 Hrvatske i Interzeroa jest tvrtka Jadranka turizam, Mali Lošinj. Kuhinja njezina restorana donedavno se koristila 240-litrenim kantama za prikupljanje otpada postavljenima izvan kuhinje. Zbog neredovita odvoza otpada iz njih se vrlo često širio neugodan miris. Primjenom najmodernijeg uređaja kompostera biootpada smanjen je volumen otpada čiji se kompost upotrebljava za zelene površine i znatno je smanjen trošak odvoza otpada. Direktor marketinga tvrtke Jadranka turizam za kampove Petar-Nino Krnić objasnio je:

– Odvoz i odlaganje otpada na otocima nisu ni jednostavni ni ekonomični. Željeli smo više iskoračiti u održivost jer je kamp u kojem se gosti odmaraju u suživotu s prirodom. Partneri iz A1 Hrvatska svojim su pristupom i pametnim rješenjem u obliku kompostera za biootpad učinili naš kamp još zelenijim i donijeli nam velike uštede u poslovanju. 

 

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska

25. travanj 2024 13:17