Ukratko
StoryEditor

Poliklinika Medikol: Dobra vijest za sve pacijente koji trebaju pretragu debelog crijeva

08. Travanj 2022.
mr.sc. Gorislav Erceg, dr.med.spec. radiologije, Pročelnik Odjela radiologije Poliklinike MEDIKOL
Od ovoga travnja u Poliklinici Medikol provodi se msct kolonografija poznatija kao virtualna kolonoskopija. Riječ je o neinvazivnoj pretrazi, alternativi klasičnoj kolonoskopiji. Pretraga traje oko 15 minuta i ne zahtijeva sedaciju

Kompjuterizirana tomografska kolonografija (MSCT kolonografija) poznatija kao virtualna kolonoskopija (3D virtualna kolonskopija) neinvazivna je pretraga, alternativa klasičnoj kolonoskopiji. Kombinacijom napredne CT tehnologije i sofistificiranog softvera virtualna kolonoskopija stvara 2D i 3D prikaz debelog crijeva. Ta procedura je brža, lakša i udobnija za pacijenta od klasične kolonoskopije.

Za mnoge pacijente ona predstavlja metodu izbora za detekciju bolesti debelog crijeva uključujući polipe, divertikule kao i karcinome debelog crijeva. Brojne studije su potvrdile da virtualna kolonoskopija može detektirati 90 posto polipa veličinom >=10mm, odnosno u istom postotku kao i klasična kolonoskopija.

Ugodnije i bezbolnije

MSCT kolonografija ili 3D virtualna kolonskopija dostupna je od travnja 2022. u Poliklinici Medikol. Pretraga traje oko 15 minuta i ne zahtijeva sedaciju. Prednost izvođenja pretrage u Poliklinici naspram izvođenja iste pretrage u drugoj ustanovi je što se u sklopu pripreme pacijenta u Poliklinici Medikol ne daju laksativna sredstva, a budući da se u crijeva ne upuhuje zrak već CO2, sama je pretraga ugodnija i bezbolnija. Bolje se podnosi, manje boli i brže se Co2 resorbira iz crijeva.

Izvodi se tako da se tanki kateter usmjeri u rektum samo nekoliko centimetara. Zatim se kroz kateter upuhuje CO2 kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Pacijent se prvo skenira u ležećem položaju na leđima, kako bi se dobio niz 2D presjeka duž cijele duljine debelog crijeva. Nakon toga se ponovi skeniranje s pacijentom u položaju na trbuhu.

Računalni sustav aparata za kompjuteriziranu tomografiju (CT) sastavlja 2D slike u 3D prikaz debelog crijeva u cijelosti kao na klasičnoj kolonoskopiji. Nakon toga radiolog evaluira pretragu, analizira cijelo debelo crijevo od rektuma do iliocekalnog ušća kako bi eliminirao ili potvrdio postojanje patomorfološkog procesa u debelom crijevu. Povrh promjena unutar debelog crijeva liječniku su za analizu dostupni i okolni organi abdomena i zdjelice.

Dijagnoza na vrijeme

U slučaju da je rezultat pretrage uredan pacijent odmah nastavlja svoje uobičajene aktivnosti. U slučaju da se pronađe supstrat pacijent se upućuje na daljnju gastroenterološku obradu kako bi se odstranio polip ili eventualno učinila biopsija. Svake godine u Hrvatskoj od raka debelog crijeva umre oko 2320 ljudi, a najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva s oko 3706 novih slučajeva. Ako se dijagnosticira na vrijeme u svojoj ranoj fazi pacijenti imaju šansu za preživljavanje od 85 do 100 posto. Ako se pronađe u kasnijim stadijima, preživljavanje pada na 50 posto i manje.

Zbog tih razloga vodeća svjetska medicinska udruženja preporučaju screening za karcinom debelog crijeva za osobe starije od 50 godina. Pretragu treba učiniti svakih pet do sedam godina, poglavito za osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Naravno, treba naglasiti da se prilikom virtualne kolonoskopije ne može uzeti uzorak tkiva. S druge strane, zbog jednostavnosti procedure, pacijenti se često odlučuju za virtualnu kolonoskopiju.

Indikacije

• Pacijent koji ne može na ili ne želi klasičnu kolonoskopiju

• Pacijent s apsolutnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju

• Pacijent s relativnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju, uključujući: kardiovaskularna bolest s povećanim rizikom zbog sedacije, strukture debelog crijeva, opstruktivni karcinomi debelog crijeva

Kontraindikacije

• Aktivna upalna bolest debelog crijeva

• Anamneza Chronove bolesti

• Anamneza desnostrane ili nedavne kolektomije

• Anamneza iradijecije u razini zdjeličnih struktura (relativna kontraindikacija)

www.medikol.hr; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 072 12 12 12

13. travanj 2024 20:45