Ukratko
StoryEditor

PPD: Petrokemija nije platila penale za nepreuzeti plin

16. Kolovoz 2023.
PPD je i dalje perjanica poslovanja ENNA grupe, a grupacija širi poslovanje i u drugim segmentima

Prvo plinarsko društvo (PPD) u srijedu je priopćilo kako nije točno da mu je Petrokemija platila penale zbog nepreuzimanja plina kako je danas ustvrdio saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja te da ih je PPD otpisao, a Petrokemija platila manji dio troška zbog nepreuzimanja plina.

- Nije istina da je Petrokemija PPD-u platila penale, jer penali po tom konkretnom ugovoru iznose 61,5 milijuna eura i PPD ih je otpisao. Petrokemija je platila tek manji dio troška nastalog nepreuzimanjem ugovorene količine plina -  kažu u PPD-u i ocjenjuju da ‘Grmoja iznosi neistine kako bi privukao pažnju medija.

Dodaju da PPD nikada nije bio većinski vlasnik Petrokemije niti je PPD donio odluku o zaustavljanju proizvodnje Petrokemije.

Ističu kako je kupoprodajni ugovor potpisan pola godine prije početka plinske krize i eskalacije cijena plina koja je, kako navode, bila razlog zaustavljanju proizvodnje u Petrokemiji.

Dodaju da naknadu za neispunjenje ugovornih obveza standardno sadrže svi kupoprodajni plinski ugovori, a ima ih i PPD sa svojim dobavljačima.

Zastupnik Grmoja iznio je u srijedu da je Petrokemija donedavnim većinskim vlasnicima PPD-u i Ini morala platiti 104 milijuna kuna penala.

Penale, kaže, mora platiti zbog odluke o zaustavljanju proizvodnje u kutinskoj tvornici koju je donio upravo PPD. Ocijenio je da je to ‘nastavak afere HEP‘.

- PPD je ujedno bio većinski vlasnik Petrokemije koji je donio odluku o zaustavljanju proizvodnje u ožujku 2022. godine, pa je Petrokemija zbog te odluke istom tom većinskom vlasniku platila penale jer su imali ugovor o plinu kojeg nije mogao biti potrošen baš zato jer je obustavljena proizvodnja -  rekao je Grmoja.

Smatra da je osim Petrokemije oštećena je i država kao jedan od suvlasnika.

05. prosinac 2023 22:59