Ukratko
StoryEditor

Promet industrije u svibnju porastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

28. Srpanj 2023.

Promet industrije u svibnju ove godine je porastao za tri posto u odnosu na travanj, a u odnosu na lanjski svibanj za 0,1 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u svibnju je u usporedbi s travnjem na domaćem tržištu porastao za 2,8 posto, a na nedomaćem je pao za 0,4 posto. 

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na mjesečnoj je razini najveći rast ukupne prodaje zabilježila energija, za 50,9 posto.

Ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju u svibnju je u odnosu na travanj porasla za 4,5 posto, kapitalnih proizvoda za 2,5 posto i intermedijarnih proizvoda za 1 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena za 1,1 posto.  

Po podatcima DZS-a, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na godišnjoj je razini, u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine, na domaćem tržištu porastao za 3,7 posto, dok je na nedomaćem pao za 6,9 posto.

U svibnju je na godišnjoj razini prodaja kapitalnih proizvoda veća za 11,9 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 11,7 posto, dok se kod energije bilježi pad prodaje za 67,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,2 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,5 posto.  

Statistika, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pokazuje da je u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupan promet industrije porastao za 6,4 posto. 

24. svibanj 2024 18:14