Ukratko
StoryEditor

SPAZ - 30 godina samoposlužnih aparata u Hrvatskoj!

30. Ožujak 2022.
Moderni samoposlužni Spaz aparati danas
Sigurno ste barem jednom u životu popili kavu sa SPAZ samoposlužnih aparata.

Tvrtka SPAZ prije 30 godina, 25. ožujka 1992. godine, postavila je prvi samoposlužni aparat za tople napitke u Hrvatskoj i to na klinici Rebro u Zagrebu. Tim prvim aparatom pokrenuli su tradiciju vendinga u Hrvatskoj, a kako bi obilježili uspješnih trideset godina rada tvrtka SPAZ je svom prvom suradniku KBC-u Zagreb, točnije Klinici za pedijatriju, donirala posebne fotelje za terapijske svrhe za djecu i dvije fotelje za roditelje kojima će se osigurati adekvatno davanje terapija malim pacijentima, ali i olakšati cjelokupan rad Klinike.

Prvi samoposlužni aparat izumio je još u prvom stoljeću matematičar i inženjer Hero od Aleksandrije. Taj prvi aparat za kovanicu je davao malo svete vode. Početkom 17. stoljeća u Engleskoj se na prvim mjedenim aparatima na kovanice kupovao duhan. Na sofisticiranije aparate koji poslužuju kavu trebalo se čekati nešto duže, do 40ih godina 20. stoljeća kada nekoliko tvrtki u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji u gradu postavlja brojne aparate koji u pet sekundi spravljaju instant kavu u papirnatoj čašici. Od tada u čekaonicama i hodnicima aparati za kavu postaju tražena odredišta. Iako često neprimjetni, aparati za kavu i grickalice u ubrzanom danu pretvaraju se u male oaze za pauzu koje nam daju okrijepu od čekanja u redu ili predah od posla. Za izum modernih vending aparata zaslužni su Talijani koji su 60-ih godina u Milanu postavili prve moderne vending aparate za žvakaće gume koji su se vrlo brzo pretvorili u aparate za snackove i napitke te su osvojili hodnike i čekaonice po svijetu. Vlasnik SPAZ-a je upravo u Italiji dobio ideju o pokretanju posla sa samoposlužnim aparatima odakle je nabavio prve aparate i sirovine za pravljenje toplih napitaka.

image

Vlasnik tvrtke Spaz Željko Pereković i prvi tehnički direktor Spaza Predrag Vukmirović s prvim postavljenim samoposlužnim aparatom u Republici Hrvatskoj

Današnji samoposlužni aparati uvelike se razlikuju od onih prvih pa tako SPAZ suvremeni aparati danas poslužuju više različitih vrsta toplih napitaka vrhunske kvalitete, ali i hladne napitke i raznolik snack asortiman. Osim tradicionalno, kovanicama, na najmodernijim SPAZ aparatima moguće je plaćati i novčanicama, karticama te mobilnom aplikacijom. Za vrijeme pandemije potražnja i popularnost samoposlužnih aparata  još je više narasla jer su brojne tvrtke, ali i sami građani uvidjeli praktičnost toplih napitaka koji su dostupni ljudima u pokretu jer za coffee TO GO spremno se čeka i u redu.

image

Moderni samoposlužni Spaz aparati danas

Tvrtka SPAZ ističe se svakodnevnim obilaženjem svojih lokacija te kontrolom aparata. Redovito punjenje, servisiranje i besprijekorno održavanje higijenskih uvjeta aparata potpis su tvrtke SPAZ. Punioci aparata koji ujedno predstavljaju visoku kvalitetu tvrtke kvalitetno su osposobljeni, opremljeni prikladnom odjećom i dužni održavati visoku razinu osobne higijene i kulture ponašanja. Svi imaju uredne zdravstveno - sanitarne isprave i isprave o radu na siguran način. Tvrtka također raspolaže specijalnim uređajima za testiranje, servisiranje i popravak aparata sa 86 namjenska vozila opremljenih uređajima za održavanje uvjeta i temperature (hladnjaka) prema preporukama proizvođača.

SPAZ nudi integralna i optimalna rješenja vendinga na teritoriju cijele Hrvatske, a potvrda kvalitete usluge je preko 2400 lokacija u Hrvatskoj na kojima je instalirano više od 3000 SPAZ aparata. Neka od mjesta na kojima je moguće popiti napitke iz SPAZ aparata su KBC ZAGREB, KBC Osijek, KBC Sestre Milosrdnice, Međunarodna zračna luka Zagreb dr. Franjo Tuđman, Zagrebački holding, Ekonomski fakultet kojem je također donirano 90.000,00 kuna za obnovu potresom oštećene kongresne dvorane i Pravni fakultet u Zagrebu te brojnim drugim ustanovama diljem Hrvatske. SPAZ se može pohvaliti i suradnjom s brojnim velikim tvrtkama gdje spadaju: Telemach, A1, INA, Končara, HEP, Orbico, LTH, Pan-Pek, Mlinar, Zagrebačke pekarne Klara, Rasco, CIAK Grupa, Makromikro Grupa, Kraš, Vetropack Straža, Kaufland Hrvatska, Aquaestil plus, Podravka, Belupo, Starco i brojni drugi.

image

Dodjela donacije, ravnatelj KBC Zagreb prof.dr.sc. Ante Ćorušić, vlasnik tvrtke Spaz Željko Pereković

Za vrhunski čokoladni okus SPAZ toplih napitaka zaslužna je tvornica 'Kraš' koja po SPAZ licenci proizvodi čokoladu za samoposlužne aparate toplih napitaka. A kako bi osigurao samo najbolju kvalitetu i vrhunske proizvode SPAZ direktno surađuje s najeminentnijim hrvatskim proizvođačima pića i snack proizvoda kao što su Jamnica, Kraš, Maraska, Atlantic Grupa, Intersnack Adria; kao i stranim tvrtkama poput tvrtki Coca-Cola, Nestle, Jacobs, Julius Meinl, Mars, Ferrero, Mondelez, Red Bull i drugi.

16. travanj 2024 08:41