Ukratko
StoryEditor

Telemach Hrvatska dronovima pošumljava opožarena i devastirana šumska područja Šibensko-kninske županije

25. Travanj 2022.
Uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje, Telemach je uz pomoć dronova na opožareno područje u blizini NP Krka dronovima ispustio samoklijajuće kuglice hrasta lužnjaka koje su prethodno izradili Telemachovi zaposlenici

U okviru aktivnosti usmjerenih na očuvanje, revitalizaciju i zaštitu okoliša te smanjenje ugljičnog otiska, Telemach Hrvatska se uoči obilježavanja Dana planeta Zemlje fokusirao na pošumljavanja opožarenog područja Oklaja. Nastavak je to projekta koji je uključivao edukaciju Telemachovih zaposlenika o značaju šuma za ekosustav te ručnu izradu kuglica sa sjemenom hrasta lužnjaka, namijenjenih pošumljavanju iz zraka. Njima je, uz pomoć dronova, Telemach obnovio 10.000 m2 opožarenog šumskog područja u Šibensko-kninskoj županiji.

Područje Oklaja je izabrano zbog posebne osjetljivosti i devastiranosti proteklih godina, s velikim požarima 2021., kad je izgorjela površina od 370 hektara šume. Ovo područje u općini Promina dio je planinarskih staza i šuma koje, osim svojih prirodnih ljepota, imaju velik značaj za prirodnu ravnotežu, zbog čega je spomenuta šumska područja važno vratiti u njihovo prvobitno stanje. Jedno odraslo stablo tijekom svojeg životnog ciklusa obradi oko 2000 kilograma CO₂, odnosno čak 10 kilograma godišnje, a proizvede oko 260 kilograma kisika.

- Pošumljavanje je jedan od najjednostavnijih, a najučinkovitijih načina smanjenja emisija CO₂ i usporavanja klimatskih promjena. Osim zbog kisika koji proizvode, šume su važne i zbog brojnih drugih funkcija kojima utječu na kvalitetu života svih živih bića na zemlji pa je na svakome od nas da odgovornim ponašanjem pridonosimo njihovom očuvanju. U Telemachu smo toga svjesni zbog čega nastojimo dati svoj doprinos u stvaranju zdravijeg i boljeg mjesta za životizjavila je Andrea Šalinović, CSR koordinatorica Telemacha Hrvatska.

Uz povratak prirodnih područja u njihovo prvobitno stanje, pošumljavanje i očuvanje šumskih područja ima i brojne druge dobre strane. Šume čuvaju stabilnost tla, zadržavaju vodu u ekosustavu, štite usjeve i naselja od vjetra, štite brojne životinjske vrste, služe kao izvor resursa za ljudski i za životinjski svijet, snižavaju opću temperaturu okoliša i smanjuju učinak staklenika, poboljšavaju plodnost tla te donose brojne druge pozitivne utjecaje.

Telemach Hrvatska ovim projektom nastavlja provoditi aktivnosti usmjerene na osiguravanje bolje budućnosti za nove generacije. Aktivnostima pošumljavanja, prelaskom na zelenu energiju te daljnjim radom u skladu s uredbom Europske komisije prema kojoj je potrebno zasaditi najmanje tri milijarde stabala u zemljama EU kako bi se ostvarili ciljevi Zelenog plana, Telemach u suradnji s projektnim partnerom Magic Forest želi pridonijeti razvoju svijesti o potrebi zaštite šuma putem amaterske, društveno potaknute sadnje stabala i šuma kroz korištenje modernih tehnologija i edukativnih programa.

09. prosinac 2022 08:02