Ukratko
StoryEditor

Tko su Heroji održivosti među europskim malim i srednjim poduzećima?

19. Prosinac 2023.
Finale SME EnterPRIZE 2023
Generali Grupa okupila i nagradila čak 10 poduzeća koja mogu biti inspiracija drugim poduzetnicima, a hrvatski predstavnik tvrtka Humana Nova osvojila posebno priznanje za održivo poslovanje u europskoj konkurenciji

U sklopu finala ovogodišnjeg izdanja SME EnterPRIZE-a, vodeće inicijative Generali Grupe, u Briselu su krajem studenog dodijeljene nagrade za 10 "Heroja održivosti", odabranih među više od 7.000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe. Uz Humana Novu iz Hrvatske, koja se u europskoj konkurenciji istaknula osvojivši posebno priznanje za održivo poslovanje, preostalih devet Heroja dolazi iz Austrije, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Portugala, Slovenije i Španjolske. Generali je, zajedno sa stručnim savjetodavnim odborom koji čine članovi iz akademske zajednice, gospodarstva i think-tankova, kandidate ocjenjivao na temelju njihove društvene i ekološke predanosti, uključujući provedbu značajnih inicijativa održivosti u poslovnim aktivnostima.

Koliko je SME EnterPRIZE inicijativa važna, najbolje svjedoči to što su finalu trećeg izdanja SME EnterPRIZE nazočili visoki europski kreatori politika, uključujući Valdisa Dombrovskisa, Izvršnog potpredsjednika Europske komisije za Gospodarstvo koje radi za ljude i europski povjerenik za trgovinu; Paolo Gentiloni, Povjerenik Europske komisije za ekonomiju; Martina Dlabajová, Zastupnica u Europskom parlamentu i supredsjedateljica Parlamentarne međuskupine za mala i srednja poduzeća; i Pina Picierno Potpredsjednica Europskog parlamenta. Sudjelovali su akademski čelnici kao i više vodstvo Generalija. Ovim povodom, okupljenima se video-porukom obratio Marcos Neto, Pomoćnik glavnog tajnika i Direktor UNDP-ovog Ureda za politiku i podršku programima.

image

Humana Nova

Upoznajte hrvatskog Heroja održivosti

Humana Nova je socijalna zadruga iz Čakovca koja nudi mogućnosti zapošljavanja osobama s invaliditetom, uključujući ih u preradu odjeće kroz popravak i preinaku, te oporabu pređe iz odjeće koja više nije upotrebljiva, za stvaranje nove odjeće bez pribjegavanja „djevičanskoj“ pređi.

- Nagrada koju smo preuzeli u Bruxellesu znači nam ogromnu potvrdu našeg postojanja i rada, ali i potvrdu ispravnosti našeg puta. Ona nas motivira da nastavimo raditi u skladu s našim planovima. Društveni, ekološki i ekonomski ciljevi podjednako su zastupljeni u našem poslovanju te smo uspjeli zaokružiti sva tri cilja na inovativan i održiv način. Sudjelovanje u SME EnterPRIZE inicijativi nam je prvenstveno dalo potvrdu vrijednosti zadruge. Ono nam je pomoglo i u dodatnom pozicioniranju, otvorivši nam nova vrata potencijalnih suradnji na domaćem i EU tržištu. Rezultati već dolaze jer smo u kratkom roku pronašli nove potencijalne partnere u nekoliko segmenata rada, postojećeg ali i razvojnog - poručio je upravitelj Socijalne zadruge Humana Nova Čakovec Ivan Božić.

Naglasio je i kako cijeli događaj djeluje izuzetno motivirajuće za sve zaposlenike i zadrugare Humane Nove, što dodatno doprinosi zajedništvu i pristupu samom poslu svakog našeg pojedinca.

image

Zaposlenici Humana Nova

Pobjednici SME EnterPRIZE prava su inspiracija za kolege poduzetnike i stvarni ambasadori održivosti, istaknuo je predsjednik Uprave Generali osiguranja Mario Carini.

- U Hrvatskoj je SME EnterPRIZE organiziran u suradnji s partnerima inicijative Privrednom bankom Zagreb i Udrugom Glas poduzetnika, izazvavši značajan interes među malim i srednjim poduzećima. Raduje nas ustvrditi da zaista veliki broj poduzeća prepoznaje važnost održivog poslovanja, čemu u prilog ide i ovogodišnje izdanje Bijele knjige koje potvrđuje da je održiva tranzicija SME sektora u Europi i dalje snažna, unatoč izazovima s kojima se susreću - dodao je.

image

Humana Nova

Kako naglašava, inicijativa SME EnterPRIZE dio je nastojanja da Generali postane cjeloživotni partner malim i srednjim poduzećima diljem Europe, a ujedno je i sastavni dio strateškog plana Generali Grupe pod nazivom "Lifetime Partner 24: Driving Growth" kojim se promiče inkluzivnija i zelenija ekonomija u skladu s Europskim zelenim planom i inicijativom Next Generation EU.

- Kroz svoju ulogu osiguravatelja, investitora i poslodavca, nastavit ćemo preuzimati odgovornost, čvrsto utemeljujući svoju ulogu Lifetime partnera za sve svoje dionike - poručio je Mario Carini.

Sveobuhvatno istraživanje održivosti SME sektora

Generali je tom prilikom detaljno predstavio rezultate trećeg izdanja Bijele knjige o održivim malim i srednjim poduzećima, razvijenog u suradnji s poslovnom školom SDA Bocconi. Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 1.000 malih i srednjih poduzeća diljem Europe potvrđuje snažan rast MSP-ova uključenih u održivu transformaciju i naglašava prednosti usvajanja održivih poslovnih praksi.

Općenito, održiva tranzicija malih i srednjih poduzeća u Europi ostala je snažna, unatoč brojnim izazovima koja poduzeća trebaju prevladati.

U Hrvatskoj je 2023. godine 31 % malih i srednjih poduzeća već implementiralo ili bilo u procesu implementacije strategije ili akcijskog plana održivosti. Prema istraživanju, mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj su ostvarila značajne prednosti primjenom strukturiranih strategija održivosti. Primjerice, 86 % hrvatskih tvrtki koje su usvojile strukturiraniji pristup održivosti izvještava o pozitivnim rezultatima u pogledu utjecaja na okoliš, 84 % je poboljšalo zadovoljstvo zaposlenika, 76 % je povećalo zadovoljstvo kupaca i steklo konkurentske prednosti (utjecaj na prihode), a 68 % je povećalo svoju učinkovitost (utjecaj na troškove).

image

Humana Nova

foto Goran Cizmesija

Bijela knjiga je također pozvala financijske institucije da se angažiraju i osnaže mala i srednja poduzeća objašnjavajući im i podižući svijest o financijskim instrumentima i mogućnostima za poticanje njihove tranzicije. Financijske institucije mogu dodatno podržati europska mala i srednja poduzeća osmišljavanjem održivih financijskih inicijativa i dosezanjem više malih i srednjih poduzeća kroz partnerstva i suradnju.

MSP-ovi koji su krenuli putem održive transformacije nisu samo ostvarili brojne koristi, već su unaprijedili svoje poslovanje na različitim razinama - od organizacijske do tržišne sfere. Za sva mala i srednja poduzeća koja još važu hoće li uložiti u održivi pristup poslovanju ili ne, Stefano Pogutz, profesor Prakse korporativne održivosti i direktor redovnog MBA programa SDA Bocconi, naglašava da održivost nije samo trošak, već investicija s pozitivnim povratom. Kako biste doznali kako održivost izgleda u praksi, pogledajte primjere dobre prakse - ovogodišnje finaliste i pobjednike SME EnterPRIZE inicijative. Cjelovito izvješće Bijele knjige koja uključuje detaljne informacije o svakoj zemlji koja sudjeluje u Generalijevoj inicijativi SME EnterPRIZE, može se preuzeti i ovdje.

image

Humana Nova

28. travanj 2024 08:11