Ukratko
StoryEditor

U Erste banci omogućeno otvaranje računa za obnovu od potresa

20. Travanj 2023.

U skladu s nalogom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, Erste banka je omogućila otvaranje računa posebne namjene za obnovu od potresa.

Riječ je o računu namijenjenom vlasnicima zgrada, kuća i stanova oštećenih u potresima 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko – moslavačke županije i Karlovačke županije na koje će se, na temelju izdanog Rješenja o obnovi, vlasnicima stambenih nekretnina isplaćivati sredstva za obnovu.

Račun je od ovog tjedna moguće otvoriti u bilo kojoj poslovnici Erste banke, a sredstva na računima bit će strogo namjenska i moći će se koristiti samo temeljem naloga Ministarstva za terećenje računa korisnika za troškove obnove i sanacije. Također, uz račun neće biti moguće koristiti ostale usluge i dodatne proizvode iz ponude banke kao što su primjerice, debitna ili kreditna kartica, trajni nalog i slično.

Za ovaj namjenski račun Erste banka je omogućila i prikaz stanja na on-line bankarstvu, a korisnici računa pritom su oslobođeni naknade. Uz navedeno, važno je napomenuti da je isplata s računa posebne namjene moguća isključivo temeljem naloga Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, odnosno Ministarstvo ispostavlja obrazac odobrenja za izvršenje naloga, a vlasnik s ovjerenim odobrenjem od banke može tražiti isplatu s posebnog namjenskog računa. U slučaju da ne budu iskorištena do punog iznosa ili vlasnik odustane od projekta, sredstva se vraćaju u državni proračun po nalogu Ministarstva.

19. travanj 2024 15:03