Ukratko
StoryEditor

Coca-Colina i druga gazirana pića se izbjegavaju u kafićima, u bolnicama obrađeno 34 osobe

09. Studeni 2023.
Coca cola

Primjetan je pojačan zazor od Coca-Colinih i drugih gaziranih pića u restoranima i kafićima nakon pojave trovanja pićima iz asortimana te tvrtke, kaže za Hinu predsjednica udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore (HGK) Jelena Tabak.

Udruženje ugostitelja HGK dijeli mišljenje da je u vezi s trovanjem najvažnije da ne bude još slučajeva ni opasnosti po ljudsko zdravlje, a svakako je primjetno da postoji odmak od potražnje za Coca-Colinim pićima u ugostiteljstvu, kaže Tabak, i sama ugostiteljica i restoraterka.

 - Ono što znamo je da, otkako su trovanja potvrđena, nitko više ne pije Coca-Colu i njezine proizvode, a postoji i odmak od svih drugih gaziranih pića - dodaje.

Kada je riječ o udjelu tih pića u poslovanju, za kafiće ne iznosi procjene, a za restorane kaže da je taj udjel do pet posto u prihodima.

Smatra da će situaciju sa smanjenom potražnjom za gaziranim pićima biti lakše izgurati restoranima, jer kod njih veći dio u ponudi čine hrana i vino, a da će teže biti kafićima, disko klubovima i noćnim barovima, jer se gazirana pića piju samostalno, ali se rabe i za koktele i miješana pića.

Također, u deset hrvatskih bolnica obrađeno je ukupno 34 osobe zbog sumnje na trovanje gaziranim pićima, od kojih je četvero imalo erozivne ozljede, no od ukupnog broja pacijenata 32 ih je otpušteno kući, a dvoje ih je hospitalizirano, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Najveći broj pacijenata, njih 17, obradio je KBC Zagreb. 

Od ukupnog broja obrađenih pacijenata, u KBC-u Zagreb bila su dva pacijenata s erozivnim ozljedama, no svi su pacijenti otpušteni kući.

Po broju obrađenih pacijenata slijedi KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba gdje ih je bilo šest. Nisu imali erozivne ozljede te su svi otpušteni kući.

KBC Rijeka i Opća bolnica Varaždin obradile su svaka po jednog pacijenta, a oba su imala erozivne ozljede. Pacijent u Rijeci je hospitaliziran, a pacijent iz Varaždina je otpušten kući.

Zagrebački KB Merkur obradio je dva pacijenta koji nemaju erozivne ozljede, no jedan pacijent je hospitaliziran, a jedan otpušten. 

Od ostalih bolnica, KBC Split obradio je tri pacijenta, a OB Karlovac, Čakovec, Virovitica te Opća županijska bolnica Vinkovci po jednog pacijenta. Ni jedan od navedenih nisu imali erozivne ozljede te su svi otpušteni kući.

20. veljača 2024 14:21