Ukratko
StoryEditor

Ukrajina će od MMF-a primiti paket pomoći vrijedan 15,6 milijardi dolara

22. Ožujak 2023.
Predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskyyfoto Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da je postigao dogovor s Ukrajinom o financiranju vrijednom 15,6 milijardi dolara. Očekuje se da će prvi zajam te organizacije zemlji u ratu biti odobren sljedećih tjedana, a to bi ujedno bio jedan od najvećih financijskih paketa koje je Ukrajina primila od početka ruske invazije, objavio je BBC.

MMF je nedavno promijenio pravila kako bi dopustio zajmove zemljama koje su suočene s ‘iznimno velikom neizvjesnošću‘.

- Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ima razarajući učinak na gospodarstvo: aktivnost se smanjila za 30 posto u 2022., velik dio kapitala je uništen, a razine siromaštva su porasle - rekao je dužnosnik MMF-a Gavin Gray u izjavi.

- Program je osmišljen u skladu s politikom novog fonda o pozajmljivanju pod izuzetno visokom nesigurnošću, a od donatora se očekuju snažna financijska jamstva, uključujući G7 i EU - dodao je. 

Gray je također rekao da će sporazum ‘mobilizirati koncesijsko financiranje velikih razmjera‘ za Ukrajinu od međunarodnih donatora i partnera, ne navodeći dodatne pojedinosti. Sredstva još treba odobriti izvršni odbor MMF-a.

MMF očekuje da će ukrajinsko gospodarstvo ove godine zabilježiti blagi pad ili rast. Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da će financiranje pomoći zemlji ‘financirati sve kritične rashode i osigurati makroekonomsku stabilnost te ojačati našu interakciju s drugim međunarodnim partnerima‘.

- Ambiciozan i primjereno uvjetovan program MMF-a ključan je za podupiranje reformskih napora Ukrajine - rekla je američka ministrica financija Janet Yellen, koja je prošli mjesec iznenada posjetila Ukrajinu. Podsjećamo, SAD je najveći dioničar MMF-a i najveći doprinos Ukrajini u smislu potrošenog novca.

Ranije ove godine predsjednik Joe Biden najavio je još gotovo pola milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini. To je bilo povrh 112 milijardi dolara koje je Kongres potrošio samo u 2022. godini. 

13. lipanj 2024 12:08