Ukratko
StoryEditor

Umjetna inteligencija katapultirala rezultate tajvanskog proizvođača čipova

17. Listopad 2024.
TSMC čipovi

Tajvanski proizvođač čipova TSMC izvijestio je u četvrtak o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima koji se koriste u umjetnoj inteligenciji.

U razdoblju od srpnja do rujna TSMC-ova neto dobit poskočila je za 54 posto, na 325,3 milijarde tajvanskih dolara (10,1 milijardu američkih dolara), dosegnuvši najvišu razinu otkada su osnovani. 

Neto prihod iznosio je 759,69 tajvanskih dolara (23,5 milijardi američkih dolara) i bio je veći za 39 posto nego lani.

"Naše poslovanje poduprla je u trećem tromjesečju snažna potražnja za našim 3-nanometarskim i 5-nanometarskim tehnologijama koje se koriste u mobitelima i umjetnoj inteligenciji", rekao je financijski direktor Wendell Huang, dodavši da očekuju nastavak trenda i u četvrtom tromjesečju.   

Prihod bi se u zadnja tri ovogodišnja mjeseca trebao kretati u rasponu od 26,1 milijardu do 26,9 milijardi američkih dolara, procjenjuju. 

TSMC je vodeći proizvođač naprednih čipova koji se koriste u aplikacijama za umjetnu inteligenciju, a njegovi su glavni klijenti tehnološki divovi poput Applea i Nvidije. Kompanija ulaže milijarde dolara u gradnju novih tvornica u inozemstvu, uključujući tri pogona u američkoj saveznoj državi u Arizoni, ali namjerava zadržati većinu proizvodnje na Tajvanu.

Kapitalna potrošnja iznosila je u trećem tromjesečju 6,4 milijarde američkih dolara i bila je neznatno viša nego u prethodna tri mjeseca.

U cijeloj 2024. trebala bi po novim procjenama blago premašiti 30 milijardi američkih dolara. Do sada bili su procjenjivali da će se kretati u rasponu od 30 do 32 milijarde američkih dolara.

17. listopad 2024 14:49