Ukratko
StoryEditor

Wall Street ponovno pao no ipak manje nego u ponedjeljak

08. Kolovoz 2024.

Na Wall Streetu su u srijedu dionički indeksi pali, pri čemu Nasdaq za više od jedan posto pod utjecajem korekcije cijena tehnoloških dionica, kako se vratio strah među investitore oko mogućeg izbijanja recesije u SAD-u.

Dow Jones indeks u srijedu je pao 234,21 bod ili 0,6 posto, na 38.763 bodova, S&P 500 se spustio 0,77 posto, na 5.199 bodova, a Nasdaq indeks za 1,05 posto, na 16.195 bodova.

Indeksi su započeli trgovanje u plusu, a posebice su rasle tehnološke dionice, no u poslijepodnevnom trgovanju tržište je izgubilo zamah. S investitorima koji su i dalje nervozni u vezi nedavnih oštrih rasprodaja dionica na globalnom tržištu, cijene dionica dodatno su pale nakon aukcije trezorskih zapisa.

- Ima mnogo razloga za brigu u sljedećih osam tjedana, pa očekujem veću volatilnost. Ne bi me iznenadilo da nakon nekoliko dana rasta imamo još jednu malu rasprodaju - rekao je Peter Tuz, predsjednik Chase Investment Counsel.

Lindsey Bell, glavna strateginja u 248 Venturesu također smatra da bi ulagači mogli poduzimati dobitonosne prodaje nakon oporavka dionica u utorak. - Nemate samo pad koji smo zabilježili u ponedjeljak i sve je gotovo. Uobičajeno, tržište ponovno testira niže razine prije nego izađe iz silaznog trenda - navodi Bell. U ponedjeljak je Wall Street potonuo oko 3 posto.

Među većim gubitnicama izdvajaju se dionice Walt Disneya, s padom cijene za 4,5 posto jer predviđa umjerenu potražnju u svojim tematskim parkovima u nadolazećim tromjesečjima, te Super Mario Computera, s padom cijrne dionice za više od 20 posto zbog bruto profitne marže ispod očekivanja tržišta.

Europske burze jučerašnje trgovanje završile su ponovno sa snažnim dobicima, drugi dan zaredom. Londonski Ftse indeks porastao je 1,75 posto, na 8.166 bodova, frankfurtski DAX za 1,5 posto, na 17.615 bodova, a pariški CAC za 1,91 posto, na 7.266 bodova.

16. rujan 2024 20:51