Ukratko
StoryEditor

Za energetsku obnovu kuća i zgrada 225 milijuna eura

19. Listopad 2023.
energetska obnova zgradafoto Shutterstock

Vlada je donijela zaključak u vezi s energetskom obnovom obiteljskih kuća i višestambenih zgrada vrijednom ukupno 225 milijuna eura, kojim se nalaže da se prihodi od prodaje emisija stakleničkih plinova upotrijebe za energetsku obnovu tih objekata.

Zaključkom se zadužuju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u 2023. godini osigurati sredstva u iznosu od 50 milijuna eura u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća i 25 milijuna eura u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća građana u riziku od energetskog siromaštva.

U 2024. godini zadužuju se osigurati sredstva u iznosu od 70 milijuna eura u svrhu energetske obnove obiteljskih kuća.

Sredstva će se osigurati iz prihoda dobivenih od prodaje emisijskih jedinica u Republici Hrvatskoj.

Ujedno se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u 2024. i 2025. godini zadužuje osigurati do 80 milijuna eura za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Ukupno je, dakle, riječ o 225 milijuna eura, rekao je potpredsjednik vlade Branko Bačić i dodao da je osim tih sredstava vlada vlada aneksom Nacionalnog plana oporavka i odgovornosti osigurala još 904 milijuna eura za obnovu višestambenih zgrada i obiteljskih kuća na području zahvaćenom zagrebačkim i petrinjskim potresom.

Do lipnja 2026. godine u Hrvatskoj se planira obnoviti 1,7 milijuna četvornih metara stambenog prostora, rekao je Bačić.

Napomenuo je da je zgradarstvo najveći potrošač energije u Hrvatskoj koje troši 50 posto ukupne energije, a u emisiji stakleničkih plinova sudjeluju s 15 posto pa je nužno ući u energetsku obnovu zgrada.

Energetskom obnovom po njegovim riječima smanjit će se potrošnja energije, doprinijeti dekarbonizaciji, a kućanstvima pomoći da smanje račune za energiju.

27. travanj 2024 09:02