Ukratko
StoryEditor

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u lipnju smanjene 9,6 posto

01. Kolovoz 2024.
Zalihe industrijskih proizvoda, industrijski proizvodi, zaliha, skladištefoto Shutterstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju lipnja ove godine bile su za 0,1 posto veće nego na kraju svibnja, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju lipnja lani manje za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,5 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,3 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda porasle za 7,6 posto, energije za 5,4 posto i intermedijarnih proizvoda, za 1,3 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe intermedijarnih proizvoda, za 14,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 13,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,6 posto i energije, za sedam posto. Istovremeno su zalihe kapitalnih proizvoda porasle za 13,1 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 1,9 posto, a na godišnjoj razini za 9,4 posto. Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini porasle za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini pale za 9,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 23,2 posto,  a najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 20,4 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 39,2 posto, a najviše su porasle u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 84,5 posto.

16. rujan 2024 08:26