Zeleno i digitalno
StoryEditor

EIT Food i EWA traže poduzetnice s interesom za razvoj održivog poslovanja

26. Svibanj 2022.
EWA 2022

Europska organizacija EIT Food, ponovno pokreće program Empowering Women in Agrifood (EWA) za podršku projektima u ovom sektoru čiji su osnivači žene. Program je postigao veliki uspjeh te je aktivan u osam zemalja,a dosada je zaprimio 269 prijava. EIT Food podržava Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), tijelo Europske unije

EWA je u potrazi za hrvatskim poduzetnicama koje imaju ideju ili razmišljaju o poboljšanju poljoprivredno-prehrambene industrije. Startup ili projekt vezan uz poljoprivredno-prehrambeni sektor ne smije biti stariji od dvije godine. 

Cilj EWA programa jest smanjiti trenutni jaz između spolova, gdje žene jedva da zauzimaju vodeće uloge u ovom sektoru. Odabrane poduzetnice će tijekom šest mjeseci imati na raspolaganju kontinuiranu potporu kako bi unaprijedile svoje projekte, specijaliziranu online obuku i personalizirano mentorstvo. Osim toga, imat će pristup investitorima, stručnjacima i korporacijama kako bi svoje poslovanje podigle na višu razinu. Osim toga, sudionice će imati priliku osvojiti novčanu nagradu do 10.000 eura.

Iako je u Europi više žena (52%)  nego muškaraca, poduzetnice predstavljaju tek trećinu samozaposlenih u EU. Zbog različitih čimbenika, poduzetništvo je trenutno privlačnije muškarcima nego ženama. Prema najnovijim statistikama koje je objavio Europski statistički ured situacija je još nepovoljnija u ruralnim područjima i poljoprivredno-prehrambenim tvrtkama gdje žene u vrlo malom postotku zauzimaju vodeće uloge . U 2016. godini žene su zauzimale samo 28% vodećih pozicija u poljoprivrednim i stočarskim farmama u Europskoj uniji, s izrazito niskom stopom među ženama iz RIS regija.

Nadalje, nedostatak zastupljenosti žena u ruralnim područjima ne utječe samo na poduzetništvo, već se žene suočavaju s mnogim drugim preprekama koje ih sprječavaju da u potpunosti razviju svoje potencijale. Upravo zato, a posebno u ruralnim područjima, žensko stvaralaštvo i poduzetnički potencijal se nedovoljno iskorištavaju kao izvori gospodarskog rasta. Europska komisija radi sa zemljama EU-a kako bi prevladala ove izazove i potaknula više žena da pokrenu vlastito poslovanje.

Nakon uspjeha prethodnih izdanja, EIT Food je pokrenuo ovaj program u istovremeno u 11 zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Italiji, Španjolskoj, Portugalu i Turskoj. Program traje od srpnja do prosinca 2022. godine te je sudjelovanje u potpunosti besplatno.

Prijave su otvorene do 13. lipnja i program će biti na hrvatskom jeziku. Više informacija na hrvatskom jeziku pronađite na stranici organizatora događaja u Hrvatskoj, Lean startup Hrvatska (ovdje) ili na engleskom na službenim stranicama EIT Food-a ovdje (Engleski).

26. travanj 2024 00:49