Zeleno i digitalno
StoryEditor

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira nove kategorije vozila

03. Svibanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Donesen je konačan prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se nadopunjuje značenje pomoćnih pješačkih sredstava, uređuje obveza nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava te propisuje kazna za neposjedovanje kutije prve pomoći.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je Nacrt konačnog prijedloga zakona na prošlotjednoj sjednici Vlade.

- Podsjetio bih da se ovim Zakonom propisuju nove kategorije vozila na način da se dodaju 'pomoćna pješačka sredstva' kao naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe - izjavio je Božinović.

Novi zakon bi tako trebao definirati dvije nove kategorije prijevoznih sredstava: pomoćna pješačka sredstva kao što su romobil bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role, skateboard i slično te osobna prijevozna sredstva koja do sada nisu bili razvrstana niti u jednu kategoriju kao što su romobili s električnim pogonom i druga sredstva bez sjedećeg mjesta 'čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h' najavio je Božinović.

Također su donesene i izmjene po pitanju novčanih kazni pa će se naplaćivati kazne od 300 kuna za neposjedovanje kutije prve pomoći dok je kazna za nošenje slušalica smanjena s tisuću na 300 kuna, a novost je i uvrštavanje vozila Hrvatskog Crvenog križa među vozila koja imaju pravo na prednost prolaska kao i uvođenje obveze nošenja zaštitnih kaciga.  

Godinama se već govori o regulaciji električnih romobila, a ovim Zakonom ona bi trebala stupiti na snagu. U Hrvatskoj se osobe koje ih svakodnevno koriste u prometu službeno smatraju pješacima, a zbog brzine kretanja opasnost su u pješačkim zonama. Nadopunom Zakona e-romobili više neće predstavljati opasnost po pješačkim stazama nego će im pravila vožnje biti jednaka biciklima.

Regulacija kakva se očekuje u Hrvatskoj već duže vrijeme vrijedi u drugim europskim državama pa se tako u Švedskoj e-romobili ne smiju voziti po pješačkim stazama, samo jedna osoba se smije voziti na romobilu te se ne smiju koristiti slušalice tijekom vožnje. U Francuskoj e-romobile ne smiju voziti osobe mlađe od 12 godina, vozilo mora biti osigurano, kaciga je obaveza te, osim što se ne smije koristiti telefon tijekom vožnje, e-romobile se može voziti samo po biciklističkoj stazi.

26. travanj 2024 01:59