Zeleno i digitalno
StoryEditor

Održivost u fokusu: Philip Morris Zagreb pokrenuo program prikupljanja i recikliranja jednokratnih e-cigareta

27. Svibanj 2024.
Transformacija vodeće duhanske kompanije prema budućnosti bez dima, uz već poznatu inovaciju bezdimnih proizvoda, znači i znatnu promjenu u njezinu okolišnom utjecaju

Jednokratne e-cigarete, koje se nakon upotrebe odbacuju, otvaraju pitanje otpada i njihova odlaganja. Budući da se smatraju elektroničkim otpadom, i sami korisnici još nisu upoznati s odgovorom kako pravilno odložiti​ te proizvode nakon upotrebe. Kako bi adresirala taj problem, tvrtka Philip Morris Zagreb pokrenula je u Hrvatskoj Kružni program koji omogućuje punoljetnim korisnicima da smanje negativan utjecaj na okoliš jednostavnim povratom svojih iskorištenih uređaja.

Philip Morris Zagreb tako u suradnji sa tvrtkom Spectra Media, čija je osnovna djelatnost skupljanje, oporaba i odlaganje električnog i elektroničkog otpada, osigurava da se prikupljene iskorištene jednokratne e-cigarete rastave na komponente i recikliraju, pri čemu je moguće reciklirati čak 93 posto uređaja.

Cirkularnost u portfelju bezdimnih uređaja

– Kako se tržište jednokratnih e-cigareta širi, tako raste i svijest o njihovu utjecaju na okoliš. Inicijative za recikliranje i programi povrata proizvoda samo su neki od načina na koje proizvođači mogu pridonijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i promicanju svijesti potrošača o pravilnom odlaganju otpada. U tom kontekstu s ponosom ističemo kako smo nedavno pokrenuli program prikupljanja svojih jednokratnih e-cigareta koje se zatim recikliraju - izjavila je Darija Jurica Vuković, rukovoditeljica korporativnih poslova u tvrtki Philip Morris Zagreb.

Cirkularni model upravljanja otpadom tvrtka provodi i vezano za uređaje za grijanje duhana, i to na 18 tržišta. Prikupljeni uređaji za grijanje duhana koji se prikupe u Hrvatskoj izvoze se u centar, CIRCLE hub, u kojem se pregledavaju, obrađuju i odvajaju prema materijalima za recikliranje. Na nekim tržištima PMI obnovljene uređaje ponovno stavlja na tržište; takvi uređaji zatim su cjenovno povoljniji.

PMI je prošle godine proveo istraživanje na gotovo 2000 odraslih sudionika iz Njemačke, Italije i Japana radi dubljeg razumijevanja ponašanja pušača i korisnika bezdimnih uređaja u kontekstu odlaganja otpada. Rezultati su pokazali kako je 47 posto ispitanika manje sklono odbacivanju duhanskih umetaka kojima se koristi s uređajima za grijanje duhana u odnosu na opuške cigareta.

Utjecaj dizajnerskih odluka na okoliš

Danas je, uz estetiku, imperativ u ambalaži svakog proizvoda ekološki dizajn. U tom smislu cilj je kompanije osigurati da svi novi bezdimni elektronički uređaji koji će biti predstavljeni na tržištu od kraja 2025. imaju certifikat ekodizajna. Ekodizajn obuhvaća svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda, a PMI pokušava minimizirati ekološki utjecaj i maksimirati koristi kao što su ušteda energije, smanjena potrošnja prirodnih resursa, smanjenje otpada i produljenje vijeka proizvoda obzirom na dostupne materijale, elektroniku i mehaničke komponente.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Philip Morris Zagreb.

27. svibanj 2024 09:02