Zeleno i digitalno
StoryEditor

Optimalna rješenja za obradu ostataka od hrane

20. Svibanj 2022.

Zelene tehnologije, vodeća tvrtka u Hrvatskoj za razvoj programskih rješenja u gospodarenju otpadom, pokrenula je projekt ‘FoodWaste Hrvatska‘. Zaokružena paleta proizvoda zadovoljava sve kategorije korisnika; od kućanstva preko velikih kuhinja do alternativnih rješenja za veća domaćinstva i OPG-ove

Brojne su inicijative vođene idejom planirane kupnje i pripreme hrane kao početnim korakom u smanjenju nastanka otpada od hrane. Pomaci postoje, inicijative imaju određeni uspjeh, no što ako usprkos svim planovima nastane otpad od hrane?

Europa akumulira goleme količine otpada od hrane i to na samom mjestu nastanka jer EU propisi u cilju zaštite potrošača imaju stroge kriterije za povrće i voće koji se plasiraju na tržište. Najveći problem nastaje s ostacima od pripreme hrane, nepojedene hrane kućanstava i sustava koji pripremaju velike količine hrane. Gomilanje takvog otpada u miješanom komunalnom otpadu dovodi do nakupljanja neželjenih insekata i glodavaca te izaziva širenje neugodnih mirisa.

Prema posljednjem istraživanju iz 2021., koje je objavio Zavod za zaštitu okoliša i prirode RH, svaki stanovnik RH baci u prosjeku 71 kg hrane na godinu, što dovodi do ukupnih 286.000 tona otpada od hrane.

Odlaganje kao zadnja opcija

Brojni su razlozi zašto je potrebno smanjiti otpad od hrane. Ostaci hrane stvaraju nepodnošljiv pritisak na odlagališta otpada – deponije, a malo je poznata činjenica da raspadom ostataka hrane nastaje plin metan, staklenički plin čiji je potencijal zagrijavanja čak 25 puta veći od onog CO2. Zbrinjavanje tog otpada generira golem trošak velikim sustavima kuhinja poput hotela, restorana, bolničkih kuhinja, menzi i sl.

Otpad od hrane obično završi unutar spremnika za miješani komunalni otpad, što prema Zakonu o gospodarenju otpadom nije dopušteno, te na taj način dodatno smanjuje udio reciklabilnog otpada koji se nalazi unutar miješanoga komunalnog otpada prije njegove obrade unutar sortirnica.

Sukladno temeljnim načelima gospodarenja otpadom, prije svega, potrebno je spriječiti njegov nastanak, a ako nije moguće, treba ga izdvojiti i reciklirati. Odlaganje otpada ostaje kao zadnja opcija.

Problem otpada prisutan je na svjetskoj razini te se neke zemlje s tim problemom nose bolje od ostalih. Jedna od njih je Južna Koreja, koja ima najrazvijeniji model gospodarenja otpadom, uključujući i gospodarenje otpadom od hrane. Otpadna hrana prikuplja se odvojeno, a naplata je prema predanoj količini. Da bi smanjili troškove odlaganja, Korejci su osmislili brojne uređaje za obradu ostataka od hrane, koji funkcioniraju na raznim principima poput dehidracije, a jedan od takvih sustava je i Ecovim.

Uređaji Ecovim funkcioniraju na principu dehidracije, moguće ih je upotrijebiti za sve vrste ostataka od hrane – termički obrađenu i ostatke od pripreme, uključujući voće, povrće, ugljikohidrate – krumpir, tijesto, kruh i rižu, te bjelančevine – meso, ribu i manje životinjske kosti. Također, pogodni su za obradu biootpada. Ono što treba izbjegavati su velike životinjske kosti i tvrde drvenaste koštice, a plastika, premazani papir, staklo, limenke, metal i kemikalije nikako nisu pogodni za obradu.

Brza razgradnja

Uređaj je jednostavan za instalaciju i predviđen da radi kao samostalna jedinica jer ne zahtijeva posebnu opremu kao što su dovodne cijevi ili ventilacija. U procesu ne sudjeluju mikroorganizmi, enzimi ili neki drugi aditivi. Uređaj je opremljen sustavom za uklanjanje mirisa koji su povezani s razgradnjom ostataka hrane, a proces razgradnje ostataka hrane traje šest do 23 sata.

Rukovanje je praktično, u svega četiri koraka: sakupljanje ostataka hrane, punjenje uređaja, pokretanje procesa pritiskom sklopke, pražnjenje prerađene mase.

Ta tehnologija smanjuje obujam ostataka od hrane do 93%, a rezultat procesa ostaje visokokoncentrirana organska dopuna tlu, koja se može upotrijebiti kao gnojivo, biogorivo ili hrana za životinje te tehnološka voda, koja se može upotrijebiti za pranje ili jednostavno ispustiti u odvod.

Uređaj je optimalan za korištenje u hotelima, restoranima, menzama, kampovima, reciklažnim centrima, bolnicama, staračkim domovima, vrtićima, školama, u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ovisno o potrebama, moguće je odabrati uređaje s kapacitetom obrade 30, 100, 500 ili 1000/1300 kg ostataka na dan.

Južna Koreja je globalni lider u upravljanju otpadom od hrane reciklirajući 95% svog otpada od hrane, usmjerena je na inovacije te aktivno razvija proizvode i usluge s ciljem zaštite okoliša. Suradnja s korejskim proizvođačem potaknuta je činjenicom da je riječ o tehnološkoj velesili čiju industriju obilježavaju inovativnost, pouzdanost, kvaliteta i trajnost. Upravo je to bio glavni razlog tvrtke Zelene tehnologije, koja prati potrebe tržišta gospodarenja otpadom više od dvanaest godina, za pokretanje suradnje na projektu 'FoodWaste Hrvatska'.

Gospodarenje otpadom

Zelene tehnologije vodeća su tvrtka u Republici Hrvatskoj za razvoj programskih rješenja u gospodarenju otpadom. Svojim korisnicima omogućuju optimizaciju poslovnih procesa uz pravodobnu sukladnost sa zakonskom regulativom. Glavnina rješenja radi prema modelu web-aplikacija, gdje program nije instaliran lokalno na svakom računala korisnika, već je smješten na centralnom serveru, a pristupa mu se putem web-preglednika.

Rješenja su kreirana na način da optimiziraju poslovne procese evidencije i praćenja tijeka otpada i pravodobno su usklađena sa svim zakonskim propisima u gospodarenju otpadom. Riječ je o menadžerskom sustavu s razrađenom hijerarhijom ovlasti i brojnim izvještajima potrebnim za efikasno upravljanje svim kategorijama otpada u sustavu.

Već dugi niz godina prate potrebe svih korisnika u lancu gospodarenja otpadom. Osluškuju, prenose i implementiraju svjetske trendove i najbolje prakse u gospodarenju otpadom. Prva rješenja bila su usmjerena prema informatizaciji korisnika, zatim prema optimizaciji poslovnih procesa u tijekovima i obradi otpada. Sljedeći je korak uvođenje naprednih tehnoloških rješenja koja su odgovor na izazove s kojima se susreće industrija gospodarenja otpadom.

Projekt 'FoodWaste Hrvatska' pokrenut je u cilju približavanja najboljih svjetskih praksi u obradi ostataka od hrane hrvatskom tržištu. Zaokružena paleta proizvoda zadovoljava sve kategorije korisnika; od kućanstva preko velikih kuhinja do alternativnih rješenja za veća domaćinstva i OPG-ove. Vodilo se računa da nitko ne bude izostavljen i da se pošalje poruka kako svi mogu biti odgovorni. Bitno je naglasiti da ne postoje zakonske prepreke za korištenje bilo kojeg rješenja niti je potrebno ishodovanje posebnih dozvola.

Uvođenjem ovakvih sustava racionaliziraju se troškovi te optimiziraju poslovni procesi. Znatno se pridonosi smanjenju stakleničkih plinova i globalnog zagrijavanja te postiže velik pomak prema zelenom gospodarstvu.

23. travanj 2024 22:45