Zeleno i digitalno
StoryEditor

Potreban novi kotač – Zelenim regulatorima sada smetaju i auto gume

18. Svibanj 2023.
gume, auto gume, automobilske gume

Revni zaštitnici klime koji sa zebnjom očekuju valjda svaku vremensku prognozu, pa na koju kap više u proljeće ili koji stupanj više po ljeti odmah prozivaju klimatske promjene kao glavnog krivca za sve, našli su novu žrtvu na kome će vježbati svoje propise, a sada su se na meti našli proizvođači automobilskih i ostalih guma.

Regulatori sada traže da proizvođači guma praktički izume novi kotač jer su revni zaštitnici pozornost usmjerili na onečišćenje od guma koje će porasti s porastom električnih vozila što će, kažu oni, potkopati ekološke karakteristike tih automobila.

Kada gume dođu u kontakt s cestom, sitne čestice se ostružu i ispuštaju u okoliš, tvrde.  Dodatna težina električnih vozila povezana s njihovim baterijama znači da ovaj oblik zagađenja o kojem se malo raspravlja (s pravom), postaje sve veći problem jer se u svijetu proizvede  oko 2 milijarde svake godine.

Veliki proizvođači, uključujući Goodyear, Bridgestone, Michelin i Continental također se pokušavaju obraniti od konkurencije jeftinijih kineskih rivala, koji su prvi optuženi da rade proziv majčice Zemlje.

Nova istraživanja, naručena od strane klimatskih aktivista, pokazuju toksičnost guma, koje u prosjeku sadrže oko 200 komponenti i kemikalija, često dobivenih iz sirove nafte, pa se sada vrši pritisak na proizvođače da osmisle alternative, po mogućnosti što skuplje, kako to već bila kad se priča o zelenoj tranziciji, zaštiti okoliša i smanjenju CO2.

I dok kritičari kažu da gume sadrže mnoge otrovne i kancerogene kemikalije, zasad postoji pravi konsenzus samo oko jedne tvari a to je - 6PPD, antioksidansa i antiozonanta koji se nalazi u svim gumama i smanjuje pucanje. Očekuje se da će ove godine Kalifornija biti prva vlast koja će zahtijevati od proizvođača guma da pokažu da traže alternativu za 6PPD - čiji je degradirani oblik smrtonosan za neke ribe, a pronađen je u ljudskom urinu u južnoj Kini koja Zapadna pravila i molbe oko klime ignorira.

Novi standardi

Nadolazeći propisi Europske unije o emisiji Euro 7 po prvi će put postaviti standarde za gume.

Uz sve te izazove, proizvođači će morati razviti gume koje ispuštaju manje štetnih tvari za teška električna vozila, za koje su Michelin i Goodyear izvijestili da se troše do 50 posto brže od klasičnih automobila.  Sada ispada da je nenamjerna posljedica  električnih automobila više zagađenja gumama osim ako ne smislimo bolje gume, za što su iz a Michelina i Continentala rekli kako će vjerojatno trebati kolektivan  napor cijele auto industrije.

-Naša je odgovornost pobrinuti se za ovo i pronaći rješenje  za 6PPD -  rekao je Thomas Kramer, Continentalov voditelj materijala za trošenje.

6PPD  je razvijen tijekom Korejskog rata a istraživanje pokazuje da kada 6PPD reagira s kisikom ili ozonom stvara 6PPD-kinon, koji se smatra odgovornim za masovnu smrt Coho lososa na zapadnoj obali SAD-a. Kalifornijski regulatori kažu da je utjecaj 6PPD-a na ljudsko zdravlje nejasan, ali dovršavaju dokumente koji bi od proizvođača guma mogli zahtijevati analizu sigurnijih alternativa.

Industrija guma kaže da je teško pronaći zamjenu za 6PPD jer svaka nova kemikalija mora spriječiti degradaciju i pucanje guma bez utjecaja na druge karakteristike gume.

25. travanj 2024 11:51