Zeleno i digitalno
StoryEditor

Proizvođač Cessne kupio slovenskog proizvođača električnih aviona

19. Travanj 2022.
Pipstel Valis Electrofoto Pipstel

Avio tvrtka Textron Inc. koja između ostalih zrakoplova proizvodi i popularne i svima poznate Cessne akvizirala je slovensku tvrtku Pipistrel koja slovi za globalnog lidera kada su u pitanju zrakoplovi na električni pogon.

Pipistrelov Velis Electro prvi je i trenutno jedini električni zrakoplov na svijetu koji je dobio potpunu certifikaciju od Agencije za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA). Tvrtka, koja nudi jedrilice i lake zrakoplove s električnim motorima i motorima s unutarnjim izgaranjem, isporučila je više od 2500 lakih zrakoplova diljem svijeta od svog osnutka 1989. godine, a u razvoju ima i hibridne i električne modele pogona za zrakoplove.

Pod tvrtkom Textron, Pipistrel će imati pristup većim resursima, tehničkoj i regulatornoj ekspertizi te globalnoj mreži za prodaju i podršku zrakoplova, što će mu omogućiti da ubrza svoj razvoj i certifikaciju električnih i hibridnih električnih zrakoplova. Pipistrel sada postaje dio Textronovog najnovijeg poslovnog segmenta, Textron eAviation.

- Pipistrel je već postigao ono čemu mnoge druge tvrtke samo teže – certificiranje i isporuka visoko cijenjenih električnih zrakoplova kupcima diljem svijeta. Uzbuđeni smo što ćemo ubrzati razvoj Pipistrela u udružiti stručnost kako bismo Textron učinili svjetskim liderom kada su u pitanju održivi zrakoplovi - rekao je predsjednik i izvršni direktor Textrona Scott Donnelly.

Pipistrel će ostati poseban zrakoplovni brend unutar Textrona, uz već uspostavljene robne marke Cessna, Beechcraft i Bell. Sjedište, istraživanje i razvoj te proizvodnja ostat će u Sloveniji i Italiji, gdje Textron planira dodatno ulagati kako bi proširio proizvodne i razvojne mogućnosti proizvoda.

- S Pipistrelom imamo priliku već velikog proizvođača zrakoplova učiniti još većim - rekao je izvršni direktor Textron eAviation Rob Scholl.

Prema uvjetima transakcije, Textron je kupio Pipistrel po cijeni od oko 218 milijuna eura. Osnivač i izvršni direktor Pipistrela, Ivo Boscarol, ostat će manjinski dioničar Pipistrela s približno 10 posto udjela u razdoblju od dvije godine, tijekom kojih će raditi kao savjetnik.

Godine 2020. Pipistrelov Velis Electro postao je prvi na svijetu i trenutno jedini električni zrakoplov koji je dobio potpunu certifikaciju tipa od Agencije za sigurnost u zračnom prometu Europske unije (EASA). Ovo postignuće uslijedilo je nakon niza predstavljanja električnih zrakoplova otkako je tvrtka započela istraživanje i razvoj električnog pogona 2000. Pipistrelov pionirski rad prepoznat je kroz nagrade NASA-e, IDC-a i drugih organizacija.

25. travanj 2024 17:34