Zeleno i digitalno
StoryEditor

UNICEF: Pretjerana potrošnja bogatih zemalja uništava svjetski okoliš

24. Svibanj 2022.

Kada bi cijeli svijet trošio resurse po stopi najbogatijih zemalja, trebale bi nam više od tri Zemlje, navodi se u izvješću UNICEF-a, objavljenom u utorak. UN-ov fond za djecu usporedio je u istraživanju globalni utjecaj na okoliš 39 članica Europske unije i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Izloženost štetnim onečišćujućim tvarima, potrošnja resursa, odlaganje elektoničkog otpada i nacionalni doprinosi klimatskoj krizi nalaze se među pokazateljima koje istraživanje obuhvaća.

Španjolska, Irska i Portugal su na vrhu ljestvice jer svojoj djeci nude dobro okruženje za život i imaju relativno nizak doprinos globalnim ekološkim problemima.

S druge strane, Australija, Belgija i Kanada su među najbogatijim zemljama svijeta za koje se navodi da imaju ozbiljan utjecaj na globalno okruženje, a time i na djecu širom svijeta, kao i na djecu unutar samih tih zemalja.

– Ne samo da većina bogatih zemalja ne uspijeva osigurati zdravo okruženje za djecu unutar svojih granica, nego doprinose i uništavanju dječjeg okruženja i u drugim dijelovima svijeta – rekla je Gunilla Olsson, direktorica UNICEF-ovog Ureda za istraživanje – Innocenti.

– U nekim slučajevima vidimo zemlje koje osiguravaju relativno zdravo okruženje za djecu kod kuće, ali su među najvećim zagađivačima koji uništavaju okruženje u inozemstvu – dodala je.

Australija, Belgija, Kanada ili SAD ne osiguravaju zdrave uvjete ni djeci koja žive na njihovom području, dok manje bogate zemlje u Latinskoj Americi i Europi manje štete općem stanju planeta, pokazalo je istraživanje.

U 39 praćenih zemalja više od 20 milijuna djece ima visoku razinu olova u krvi, navodi se u izvješću.

Iako Finska, Island i Norveška prednjače u osiguravanju zdravog okoliša za vlastite potomke, s druge su strane na posljednjem mjestu u vezi utjecaja na planet u obliku emisija, količine elektroničkog otpada i razine potrošnje.

Na Islandu, u Latviji, Portugalu i Britaniji svako je peto dijete kod kuće izloženo vlazi i plijesnima, a na Cipru, u Mađarskoj i Turskoj i više od svakog četvrtog.

Mnoga djeca udišu otrovan zrak u zatvorenom prostoru i na otvorenom, posebno u Meksiku, za razliku od Finske i Japana, navodi se u izvješću.

U Belgiji, Izraelu, Nizozemskoj, Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj je mogućnost da je više od svakog dvanaestog djeteta izloženo visokoj razini onečišćenja povezanog s pesticidima, objavljuje se u izvješću.

04. prosinac 2023 11:49