Život
StoryEditor

Birkenstock, čija se vrijednost procjenjuje na 6 milijardi dolara, razmatra izlazak na burzu

10. Srpanj 2023.
Birkenstock foto Shutterstock
Usprkos stereotipima, ‘ružna sandala‘ odolijeva testu vremena i uspješno spaja mainstream s luksuzom

Kompanija Birkenstock s tradicijom dugom gotovo 250 godina, planira izaći na burzu. Kako prenose strani mediji, većinski vlasnik brenda, američka investicijska tvrtka L Catterton, s financijskim stručnjacima razmatra potencijale inicijalne javne ponude dionica (IPO), a kompanija je, prema navodima upućenih, procijenjena na šest milijardi dolara.

Dođe li do IPO-a, javnost će po prvi put dobiti uvid u financijska izvješća moćnog Birkenstocka te dobiti vrlo zanimljiv uvid u poslovanje, ali i, generalno, trendove na tržištu. Inače, L Catterton je 2021. preuzeo Birkenstock, a u svom portfelju drži i lukrativne brendove Savage X Fenty, brend donjeg rublja glazbenice i poduzetnice Rihanne te Skims, shapewear kompaniju koju je osnovala Kim Kardashian. Iako još uvijek nije došlo do realizacije, L Catterton navodno planira s dionicama i tih kompanija izaći na burzu.

Uspješne kolaboracije

Kako prenosi portal High Snobiety, izlazak na burzu može se činiti primamljivim, ali, kako dokazuju neki primjeri iz industrije, postoji i rizik da će izostati očekivani rezultat. Pravi primjer za to je francuska kuća Lanvin koja je prvog dana IPO-a na njujorškoj burzi (NYSE) u prosincu 2022. doživjela pad cijene dionica od 25 posto. Točnije, od početne cijene od 10,2 dolara do kraja prvog dana trgovanja pala je na 7,63 dolara. Ipak, mnogi se nadaju da će Birkenstock na burzi biti jednako primamljiv kao i kupcima na tržištu.

Naime, inicijalno njemački brend jedan je od najtraženijih na tržištu obuće te uspijeva biti primamljiv kupcima bez obzira na njihov standard. Model Arizona postao je opće mjesto u svijetu obuće, a sandale/klompe Boston Clog „najguglanije“ u prošloj godini. Njihove kolaboracije s brendovima poput luksuznog Diora ili pak streetwear kompanije Stüssy su uspješne i mahom rasprodane što je dovoljno dobar signal ulagačima da je Birkenstock brend s priličnim potencijalom za ulaganje. Usprkos stereotipima, „ružna sandala“ odolijeva testu vremena i uspješno spaja mainstream s luksuzom.

24. travanj 2024 22:22