Život
StoryEditor

Darjan Budimir (HROTE) predlaže knjigu ‘Vodič kroz galaksiju za autostopere‘ Douglasa Adamsa

30. Srpanj 2022.
Darjan Budimir

Filozofija iz knjige Douglasa Adamsa iz 1979. primjenjiva je i pri bavljenju obnovljivim izvorima energije. Vrlo je važno postavljati prava pitanja kako bismo sačuvali Zemlju da nam se ne bi dogodio kataklizmički scenarij s početka ‘Vodiča‘

Razmišljajući o knjigama koje su mu promijenile život, Darjan Budimir, zamjenik direktora u Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), vjeruje da je zapravo svaka knjiga utjecala na njega na svoj način i pomogla mu da bolje shvati svijet u kojem se nalazimo. Ipak, tri su knjige posebno utjecale na njegov razvoj i razmišljanje: 'Vodič kroz galaksiju za autostopere' Douglasa Adamsa iz 1979. godine, 'Sapiens: Kratka povijest čovječanstva' Yuvala Hararija iz 2011. te 'Bruce Springsteen: Dva srca' Davea Marsha iz 2003. godine. Adamsov 'Vodič' pročitao je s 15 godina i smatra ga još uvijek aktualnim, Hararijevo djelo ocjenjuje jednom od ključnih knjiga za razumijevanje 21. stoljeća, a odom ljudskosti životopis The Bossa.

Logika 21. stoljeća

'Vodič kroz galaksiju za autostopere' priznaje da nije odmah shvatio potpuno, a ključna stvar koje se sjeća iz knjige jest da je važnije postavljati prava pitanja i da nije nužno davati odgovore na njih. Tako je, kaže, u knjizi famozno postavljeno pitanje smisla života, za koje se odgovor krio u broju 42.

– Naravno da je odgovor bio smiješan, ali je ukazivao na potrebu postavljanja pravih pitanja. Filozofiju iz te knjige prenio sam i u bavljenje obnovljivim izvorima energije. Smatram da je vrlo važno postavljati prava pitanja kako bismo sačuvali Zemlju da nam se ne bi dogodio kataklizmički scenarij s početka 'Vodiča'.

Onima koji su zaboravili tu knjigu svakako predlažem da je ponovno pročitaju. Važna je i za starije, ali i za mlađe generacije. Harari, pak, u svojoj knjizi neprestano upućuje na to kako je kolaboracija najvažnija karakteristika koja ističe ljudsku rasu od svih drugih. Ta je logika duboko ukorijenjena u 21. stoljeću, kako u području pametnih industrija, tako i energije. Poziva da se, u skladu s mogućnostima, život na Zemlji ravnomjerno razvija te da se svi zajedno imamo priliku pametnije koristiti njezinim resursima – smatra Budimir.

Kako biti čovjek

Za njega je treća knjiga, Springsteenov životopis, posveta ne samo jednom vrhunskom glazbeniku, već i ljudskosti. U eri tehnologije, objašnjava, često zaboravimo biti ljudi prema obitelji i najbližima, prijateljima, drugim ljudima, a ta je knjiga inspiracija da ponovno postanemo ljudi. Inače, dosta čita, ali u posljednje vrijeme ipak više stručnu literaturu.

No, ne zaboravlja sinovima pročitati slikovnice, bajke i basne. Beletristiku i časopise najčešće čita i sluša preko aplikacije Scribd, budući da velik dio vremena provodi u autu te je knjige jednostavno počeo više slušati nego čitati. Tim ga više veseli ljetni odmor kada ima vremena i za stare dobre ukoričene knjige. 

18. travanj 2024 13:05