Život
StoryEditor

Dobar glas daleko se čuje, a onaj loš još i dalje

21. Svibanj 2024.
Mirna Mimić
Anketa Pulser na brz i jednostavan način mjeri zadovoljstvo zaposlenika, njihovu angažiranost, eNPS, ESI te glavne faktore motivacije. Takva ‘dijagnostika‘ unutarnjeg stanja kompanije danas je nužna, pogotovo ako poslodavci žele zadržati i privući najbolje radnike

Koliko je ljudi na planetu, toliko će biti i mišljenja. Ona neće uvijek biti ista, ali itekako mogu utjecati na stajališta ostalih. Stajališta i mišljenja uže i šire javnosti posebno su važna kada je u pitanju odabir poslodavca. Tko je najbolji, a tko najgori te kako se odnose prema svojim zaposlenicima, neka su od glavnih pitanja modernih posloprimaca. O imidžu kompanija, ali i poboljšanju zadovoljstva zaposlenika razgovarali smo s Mirnom Mimić, voditeljicom projekta Pulser iz tvrtke Alma Career Croatia.

Prije 16 godina lansiran je Pulser, projekt koji je među poslodavcima trebao proširiti svijest o važnosti osluškivanja stajališta, mišljenja i potreba zaposlenika. Kakve je promjene taj projekt donio tržištu rada?

– Poslodavci su osvijestili koliko je važno čuti glas svojih zaposlenika i njihovo mišljenje. Tijekom godina sami su shvatili da zadovoljni zaposlenici rezultiraju većom profitabilnosti i da su ključ uspjeha kompanije. Dodjeljujući nagradu ‘Najbolji poslodavac‘ tvrtkama pomažemo da ojačaju svoj employer branding s ciljem privlačenja i zadržavanja talentiranih zaposlenika. Zadnjih godina svjedoci smo sve veće fluktuacije zaposlenika te bi upravo zato motivacija i angažiranost zaposlenika trebale biti visoko na ljestvici prioriteta menadžmenta. Tvrtke koje provode takva istraživanja ustanovile su da imaju veću lojalnost svojih zaposlenika u odnosu na konkurenciju.

Možete li nam reći nešto više o projektu? Kako izgleda proces istraživanja te što kompanije mogu dobiti tim istraživanjem?

– Anketa Pulser na brz i jednostavan način mjeri zadovoljstvo zaposlenika, njihovu angažiranost, eNPS, ESI te glavne faktore motivacije. U 15-minutnoj anketi sa 78 zadanih pitanja klijentima osiguravamo dublji uvid u stanje kompanije. Otkrivamo im stavke koje rade dobro, ali i one na kojima bi trebali poraditi. Takva ‘dijagnostika‘ unutarnjeg stanja kompanije danas je nužna, pogotovo ako poslodavci žele zadržati i privući najbolje radnike. Drugim riječima, ta anketa temelj je za postavljanje tvrtkinih akcijskih planova. Tijekom cijelog procesa klijenti imaju našu podršku, počevši od postavljanja ankete pa sve do interpretacije rezultata. Istraživanje traje oko dva tjedna, provodimo ga na ukupnom broju zaposlenika, a unutar 24 sata od završetka istraživanja isporučujemo rezultate prikazane u tri izvještaja. Ovisno o željama i potrebama, tvrtke iz tog istraživanja mogu saznati kakva im je ‘klima‘ unutar organizacije, a svoje rezultate mogu usporediti s rezultatima konkurenata na tržištu.

Znamo da ste ove godine uložili mnogo truda i rada u unaprjeđenje platforme Pulser. Koje ćemo novitete vidjeti u novom izdanju?

– Ove godine lansirali smo novi, funkcionalniji alat, koji je bio odgovor na potrebe naših klijenata. Novi alat nudi dodatne mogućnosti kod usporedbe rezultata, mogućnost dodatnih pitanja te filtriranje osnovnog izvještaja. Zahvaljujući novoj nadogradnji sada još preciznije možemo detektirati problematično područje, a da pritom ne ugrozimo anonimnost zaposlenika. Također, zaposlenici sada mogu ostavljati komentare na sve osnovne tvrdnje, gdje im dajemo mogućnost da iznesu svoje mišljenje na apsolutno svaku temu. Osim toga, zbog sve većeg broja tvrtki koje se koriste našim istraživanjem, uveli smo i dodatnu nagradu ‘Enterprise Excellence 1000+‘, koja je namijenjena tvrtkama s više od 1000 zaposlenika.

Jesu li zaposlenici u Hrvatskoj zadovoljni svojim poslodavcima? Kakvo je općenito stanje po tom pitanju?

– Među tvrtkama koje provode naše istraživanje i dalje je najviše onih iz IT branše, čiji su se zaposlenici pokazali najzadovoljniji. Svakako nas posebno veseli što su u zadnjih nekoliko godina i tvrtke iz ostalih djelatnosti prepoznale važnost ulaganja u zadovoljstvo zaposlenika. Prošle godine grupacija Alma Career provela je međunarodno istraživanje o zadovoljstvu zaposlenika, otkrivajući stajalište i percepciju više od 61.000 sudionika. Ispitanike smo pitali što misle o svojoj organizaciji te bi li je preporučili prijateljima i obitelji. Gledano po zemljama, u Hrvatskoj je relativno velik broj kritičara trenutačnog poslodavca (68 posto), njih 18 posto su pasivni zaposlenici, a promotora ima samo 14 posto. Za usporedbu, ti isti rezultati kod tvrtki koje redovito provode Pulser u istoj godini bili su potpuno obrnuti: 52 posto zaposlenika su promotori, njih 34 posto je pasivnih, a svega je 14 posto kritičara. 

17. lipanj 2024 11:47