Život
StoryEditor

Hrvatska umjetnica koju vole britanski Vogue i Naomi Campbell, izlaže u Lisabonu

14. Svibanj 2022.
Izložba serije slika Hane Tischler pod nazivom ‘Sereias‘ još je jedna potvrda kvalitete rada i talenta umjetnice koja posljednjih šest godina živi i djeluje u Portugalu

Hrvatska slikarica Hana Tischler čiji je rad oduševio urednike britanskog Voguea, ali i planetarno popularni model Naomi Campbell, 20. svibnja održava dosad najveću samostalnu izložbu u Mitó Creative Siteu u Lisabonu. Izložba serije slika pod nazivom 'Sereias' još je jedna potvrda kvalitete rada i talenta ove umjetnice koja posljednjih šest godina živi i djeluje u Portugalu. U svom umjetničkom radu, Tischler inspiraciju crpi iz ženske senzualnosti tako da će i ova izložba biti posvećena ženama – sirenama (sereias), dok će joj gostujuća umjetnica biti dubrovačka fotografkinja Ana Kutija koja će predstaviti fotografije koje su svojom tematikom i senzibilitetom komplementarne temi izložbe.

- Oduvijek me inspirirala ženska energija i senzualnost. Sirene utjelovljuju ženstvenost, simboliziraju samostalnost, snagu i individualnost. Neprestano su u pokretu i žive u beskrajnom prostranstvu divljih voda, potpuno slobodne. U svojim radovima prikazujem sirene kao suvremene žene - moderne boginje poput Venere i Amfitrite, hedonistice, zaljubljenice i ovisnice o moru i suncu - istaknula je Tischler o izložbi.

U slavu ženskog tijela

Inače, Hana Tischler (1988) diplomirala je 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti u rodnom Zagrebu. Tri godine radila je kao profesorica umjetnosti i povijesti umjetnosti u nekoliko škola. Prije šest godina preselila se u Portugal gdje je započela karijeru slikarice te je članica umjetničkog internacionalnog studija u istoimenom prostoru u kojem djeluje s ostalim umjetnicima. Žene su oduvijek bile glavna tema njezina rada, a kroz prepoznatljivu estetiku slavljenja ženskog tijela kroz portrete i slike torza istražuje ženstvenost, senzualnost i raznolikost, koncentrirajući se na teksturu i boju kože snažnim kontrastima između svjetla i sjene. Hana je dio lisabonskog umjetničkog kolektiva i studija Mitó Creative Site, a njezini radovi trenutačno su izloženi i u galeriji Runway u Londonu.

O njenom umjetničkom izričaju, između ostalih, pisao je britanski Vogue i to kada im je napravila fiktivnu naslovnicu - interpretaciju aktualne naslovnice tiskanog izdanja s Naomi Campbell. Naslovnica je postala potpuni hit na njihovom Instagramu što govori i činjenica da su je na svojim Instagram profilima podijelili glavni urednik Voguea, Edward Enninful i Naomi Campbell koja na svom platformi broji preko 12 milijuna pratitelja. Izložba će se održati 20. svibnja u Lisabonu u trajanju od dva tjedna u njenom atelijeru koji je ujedno i galerija te će biti slobodna za sve posjetitelje. Hanine radove možete pogledati na njenom Instagram profile – @hana_corr kao i na službenoj web stranici.

25. travanj 2024 23:00