Život
StoryEditor

Istraživanje: Tek 17 posto Hrvata radi posao o kojem su maštali kao djeca

13. Kolovoz 2024.

Mnogi se sjećaju snova iz djetinjstva o tome što biti kad odrasteš, no koliko je odraslih osoba uistinu ostvarilo te dječje snove? To je pitanje bila polazišna točka ankete koju je provela Alma Career Croatia, koja upravlja portalom MojPosao, a u kojoj je sudjelovalo više od 750 ispitanika. 

Kako prenosi portal MojPosao, rezultati ove ankete pokazuju da se samo 17 posto ispitanika bavi poslom o kojem su maštali kao mali, a među najčešće spomenutim zanimanjima nalaze se ona iz područja obrazovanja, socijalne skrbi i IT-a, odnosno radni terapeuti, učitelji, fizioterapeuti i programeri. 

S druge strane, više od polovice ispitanika, odnosno 51 posto njih, priznaje da nisu uspjeli ostvariti dječje snove te im je krivo zbog toga. Nekima su roditelji ‘preusmjerili‘ karijeru prema nečemu što ispitanici nisu željeli niti su za to imali potrebne kompetencije, dok su drugi odustajali tijekom vremena, navodeći nepovoljne okolnosti i okruženje kao prepreke za ostvarenje svojih snova. 

Otprilike četvrtina ispitanika, odnosno 23 posto njih, ističe da ne rade posao koji su priželjkivali kao djeca, ali smatraju da je to zapravo pozitivna stvar. Kako napominju, s vremenom su shvatili da žele graditi karijeru u potpuno drugom području. Među njihovim nekadašnjim snovima nalaze se zanimanja poput astronauta, vozača tramvaja, policajca, vojnika, profesionalnog glazbenika i plesača. 

Na kraju, kako piše MojPosao, tek devet posto ispitanika tvrdi da je njihov trenutni posao njihova prava ljubav te da ga ne bi mijenjali.

11. rujan 2024 00:47