Život
StoryEditor

Kraj ere: Raf Simons gasi vlastiti modni brend

23. Studeni 2022.
Raf Simons

Jedan od najpoznatijih dizajnera, čovjek koji je među prvim izbrisao granicu luksuza i ulične mode, odlučio je ugasiti svoj brend i nastaviti svoju viziju razvijati u Pradi

Potpuno iznebuha i nakon punih 27 godina, modni genijalac Raf Simons odlučio je ugasiti svoj modni brend. U postu na svom Instagram profilu objavio je da je kolekcija proljeće/ljeto 2023. predstavljena u listopadu ujedno i – posljednja.

– Nedostaje mi riječi kojima bi opisao koliko sam ponosan na sve što smo dosad postigli. Zahvalan sam na nevjerojatnoj podršci mom timu, suradnicima, od medija do buyera, prijateljima i obitelji te svim našim predanim obožavateljima i pratiteljima – poručio je Simons iznenadivši tako svoje vjerne kupce, a i čitav modni svijet.

Kako prenosi portal High Snobiety, Simons planira nastaviti raditi kao ko-kreativni direktor Prade, a gašenje njegovog brenda potaklo je šuškanja da bi Muccia Prada mogla u mirovinu, povući se sa svoje pozicije, ali je ta teza brzo demantirana.

Također, nagađa se da je Simonsu brend postao financijski neisplativ, pa je odlučio usredotočiti svoju energiju na Pradu.

Spoj punka i klasike

No, bez obzira na to koji razlog stoji iza gašenja, činjenica je da je riječ o jednom od najautentičnijih, ali i progesivnijih brendova na modnoj sceni. Raf Simons je tijekom 27 godina stvarao brend u kojem se na originalan način spaja mladenački duh (prva muška kolekcija inspirirana je punkom i siluetama britanskih školskih odijela) i vrhunski skrojene klasične komade.

Zaslužan je za popularizaciju ‘slim-fit‘ odijela kasnih 90.-tih, a njegove su rane kolekcije brisale granice luksuzne odjeće i ulične mode što je tada bila inovacija. Krajem pandemijske 2020. predstavio je ‘History of My World‘ arhivsku zbirku namijenjenu reprodukciji nekih od njegovih pionirskih, davno rasprodanih dizajna, a kako se uzdizao u svijetu mode angažirali su ga i brendovi poput Jil Sandera, Diora i Calvin Kleina.

Također, poznata je stvar da je Simons bio uzor prerano preminulom genijalcu Virgilu Ablohu te da je njegov rad jedna od referentnih točki kulture ulične mode. No, kako zaključuje High Snobiety, iako se modni svijet oprašta od brenda Raf Simons, sam dizajner ne ide nikud i svoju će viziju (zasad) nastaviti razvijati u Pradi. 

25. travanj 2024 18:22