Život
StoryEditor

Marta Ortega postala najmoćnija žena u svijetu brze mode

05. Travanj 2022.
Marta Ortega
Samozatajna nasljednica obnašat će funkciju predsjednice Uprave, voditi komunikacijsku strategiju, odjel interne revizije te upravljati prodajom Zare koja sa 70 posto sudjeluje u ukupnim prihodima Inditexa

Marta Ortega, najmlađe dijete milijardera Amancija Ortege, osnivača grupe Inditex, i službeno je preuzela kormilo kompanije te tako postala najmoćnija žena u industriji brze mode. Kako prenosi Reuters, ta samozatajna nasljednica, obnašat će funkciju neizvršne predsjednice Uprave, ali i voditi komunikacijsku strategiju, odjel interne revizije te upravljati prodajom Zare koja sa 70 posto sudjeluje u ukupnim prihodima Inditexa. Njena godišnja plaća iznosit će milijun eura – 100 tisuća za nadgledanje odbora i 900 tisuća za posao predsjednice Uprave. Zajedno s novim izvršnim direktorom Oscar Garciom zamijenit će veterana, Pabla Islu koji je zaslužan za povećanje vrijednosti kompanije na gotovo 93 milijarde eura.

Sposobna menadžerica

Ova 38-godišnja poslovna žena, na čelo kompanije sjeda u prilično izazovnim vremenima kada su, zajedno s većinom zapadnjačkih brendova, prestali s poslovanjem na lukrativnom ruskom tržištu te će zbog inflacije morati povećati cijene. Također, Zara i ostali brendovi pod kapom Inditexa (Stradivarius, Bershka, Pull&Bear…) moraju poslovnu strategiju prilagoditi rastu konkurentskog kineskog lanca Shein koji svojom jeftinom ponudom osvaja mlađe kupce. No, unatoč čimbenicima koji ugrožavaju tržišnu poziciju igrača iz svijeta brze mode, investitore tješi i činjenica da će uz novo vodstvo stajati tim menadžera koji su dosad gradili Inditexovo poslovno carstvo.

Inače, Marta je kćerka osnivača Inditexa i njegove druge supruge Flore Pérez Marcote te je svoju karijeru započela u Zari i to – od najniže pozicije. Godinama se spominje kao glavni kandidat za preuzimanje izvršne funkcije u kompaniji koja trenutno posluje u 88 zemalja i broji više od 137 tisuća zaposlenih. Inače, 1989. Zara je postala međunarodna trgovina, dok su Pull&Bear i Massimo Dutti osnovani 1991., Stradivarius tri godine kasnije, Bershka 1998., a Oysho 2000. Početkom 2001. Inditex izlazi na burzu. Bogatstvo Amancia Ortege procjenjuje se na 65,9 milijardi dolara te je od njega u Europi bogatiji samo Bernard Arnault.  

25. travanj 2024 06:30