Život
StoryEditor

Modni konglomerat LVMH ozbiljno zainteresiran za preuzimanje Cartiera

06. Ožujak 2023.
Francuskom bi divu na put mogao stati patrijarh obitelji Rupert koja je osnovala Richemont, kompaniju u čijem je vlasništvu prestižni Cartier

Jedan od najpoznatijih statusnih simbola, znaju to ljubiteljice luksuza, sadržaj je koji se skriva u plavoj i crvenoj kutijici. Dakako, riječ je o nakitu brendova Tiffany&Co (plava) i Cartier (crvena) koji bi se mogli naći pod istom kapom.

Naime, prošlog su tjedna švicarske novine Finanz und Wirtschaft objavile da je modni konglomerat LVMG (vlasnik Tiffany&Co-a) zainteresiran za preuzimanje Cartiera u vlasništvu Richemonta. No, na put bi mu mogao stati patrijarh obitelji Rupert koja je osnovala kompaniju 1988. i koji ne želi prepustiti kontrolu nad svojim poslovnim carstvom.

Njihova divizija nakita koja uključuje i Cartier, čini većinu ukupne prodaje te ima prilično solidne rezultate – u posljednje kvartalu prihod je rastao osam posto, a do kraja godine su zabilježili ukupno 20 milijardi dolara.

Ambiciozni konglomerat

Iako je riječ o vrlo pristojnim prihodima, oni su četiri puta manji od LVMH-ovih 83 milijarde dolara ostvarene prošle godine.

LVMH, također, osim američkog Tiffany‘Coa upravlja brendovima nakita Chaumet, Bulgari i Fred koji su svi profitabilni. Grupa se pohvalila i da im je prošla godina bila rekordna, jer su udvostručili prihode u kategoriji nakita, a dobit je premašila milijardu eura.

Osim Cartiera, LVMH je, kako se šuška, zainteresiran i za preuzimanje Ralph Laurena kojim bi ojačao poziciju na američkom tržištu, a navodno se s L‘Orealom natječe u kupovini australske kozmetičke kompanije Aesop.

Iako ni iz LVMH-a ni Cartiera nisu objavljene službene informacije u vezi akvizicije tako da je priča (još uvijek) na razini trača, činjenica je da francuski konglomerat nemilosrdno širi svoj udjel u luksuznoj industriji, a Cartier bi bio savršen dodatak njihovoj lepezi premium brendova.

17. travanj 2024 20:50