Život
StoryEditor

Nagrada Booker otišla u ruke šrilankanskog pisca Shenana Karunatilake

18. Listopad 2022.

Nagrađeni metafizički triler pripovijeda u mrtvom fotografu, Maaliju Almeidi, na misiji u zagrobnom životu. Briše granice žanrova, ali i života i smrti, duha i tijela, istoka i zapada

Šrilankanski pisac Shehan Karunatilaka dobitnik je prestižne nagrade Booker za najbolja književna ostvarenja u protekloj godini. Žiri je osvojio njegov drugi roman ‘Sedam mjeseci Maali Almeide‘ (The Seeven Moons of Maali Almeida) koji pripovijeda o mrtvom radnom fotografu na misiji u zagrobnom životu.

Kako prenosi Reuters, Karunatilaka je nagradu primio od kraljice supruge Camille Bowles i to na prvoj ‘osobnoj‘ dodjeli nagrada od 2019. Također, osim prestižnog priznanja, književnik je osvojio i novčanu nagradu od 50 tisuća funti.

Radnja nagrađenog romana odvija se tijekom građanskog rata u Šri Lanki, početkom devedesetih, a prati ratnog fotografa, homoseksualca i kockara Maalija Almeidu koji se budi – mrtav. No, dobiva sedam mjeseci da dopre do svojih voljenih te ih uputi na svoje skrivene fotografije koje prikazuju brutalnosti sukoba u njegovoj rodnoj zemlji.

Filozofska avantura

Tijekom govora, Karunatilaka je kazao da se nada da će se njegov roman čitati u Šri Lanki te da će potaknuti publiku da shvati da koruptivne, huškačke i nepotističke ideje nikad nisu i nikad neće uspjeti.

– Ovo je metafizički triler, noir o zagrobnom životu koji briše granice žanrova, ali i života i smrti, duha i tijela, istoka i zapada – kazao je čelnik žirija Neil MacGregor tijekom predstavljanja nagrade te dodao da Karunatilaka čitatelja vodi u filozofsku avanturu, ‘mračno srce svijeta‘ – ubojite užase građanskog rata u Šri Lanki.

– A kada je tamo, čitatelj također otkriva nježnost i ljepotu, ljubav i odanost i težnju za idealom koji opravdavaju svaki ljudski život – nastavio je MacGregor.

Osim Karunatilake koji je odnio pobjedu, u užem izboru nagrade Booker bili su britanski pisac Alan Garner s romanom ‘Treacle Walker‘, zimbabveanska spisateljica NoViolet Bulawayo s romanom ‘Glory‘, ‘Small Things Like These‘ irske spisateljice Claire Keegan, ‘The Trees‘ američkog pisca Percivala Everetta i ‘Oh Williame!‘ američke književnice Elizabeth Strout.

Dosadašnji dobitnici nagrade Booker, koja je prvi put dodijeljena 1969., uključuju Margaret Atwood, Salmana Rushdieja i Yanna Martela.

25. travanj 2024 19:28