Život
StoryEditor

‘OneLove‘ trake u duginim bojama rasprodane nakon FIFA-ine zabrane

29. Studeni 2022.

Iako su lansirane prije dvije godine, „OneLove“ trake su tek sad privukle pažnju javnosti i postale simbol svega što ne valja s ovogodišnjim prvenstvom

Da je tipična nuspojava bilo kakvih zabrana porast interesa za zabranjeno potvrdio je i slučaj s ‘OneLove‘ trakama u duginim bojama koje su nogometaši morali skinuti s ruke, jer je FIFA tako naredila. Budući da je prema katarskim zakonima homoseksualizam ilegalan, trake kojima se pruža podrška LGBTQ+ populaciji, igrači nisu smjeli nositi na terenu što je publika, a i pokoji brendovi, proglasila skandaloznim i nedopustivim te, u znak podrške, pokupovali na njih tisuće. Kako prenosi Reuters, nizozemska kompanija koja proizvodi trakice u samo dva tjedna prodala je njih deset tisuća, a narudžbe nastavljaju rasti. Trake su u svijet puštene prije dvije godine i to u sklopu inkluzivna kampanje nogometne organizacije Royal Dutch Footbal Association (KNVB). Sve do nedavno, publici su prolazile ispod radara, ali su sad postale simbol svega što ne valja s ovogodišnjim prvenstvom. Na trakama stoji zastava u duginim bojama, dok su u njenom središtu srce i broj jedan okruženi riječima ‘OneLove‘ i ‘football connects‘.

Hrvatska odbila

Inicijalno, KNVB se tom kampanjom odlučio boriti protiv rasne, seksualne, dobne, nacionalne, regionalne, kulturološke i svih drugih oblika diskriminacije, a momčadi, odnosno kapetani reprezentacija Belgije, Nizozemske, Engleske, Francuske, Njemačke, Norveške, Walesa, Švedske i Švicarske su ih odlučili nositi tijekom natjecanja. No, netom prije početka prijenosa prve utakmice, timovi su dobili obavijest iz FIFA-e u kojoj je stajalo da se trake ipak ne smiju nositi, jer organizacija ne podržava iznošenje bilo kakvih političkih poruka. Hrvatska reprezentacije s tom odlukom nije trebala razbijati glavu budući da se Hrvatski nogometni savez još u rujnu izjasnio da će, umjesto zastave u duginim bojama, tražiti od FIFA-e da nosi hrvatsku zastavu koja je, kako su iz Saveza kazali novinarima Indexa, „za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije“ te dodali da hrvatska zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje kampanje. No, ta je želja ostala neostvarena, jer je FIFA nedavno predstavila službene trake na kojima će stajati apeli poput #SaveThePlanet, #ProtectChildren ili #FootballUnitesTheWorld.

20. travanj 2024 23:34