Život
StoryEditor

Osnivač ChatGPT-ija Sam Altman starenje usporava lijekom za dijabetes

14. Ožujak 2023.
Prema nekim istraživanjima, metformin se pokazao korisnim za smanjenje rizika od demencije, usporavanja kognitivnog pada, pa čak i smanjenja rizika od raka

Inženjeri, milijarderi, inovatori i biohackeri iz Silicijske doline pronašli su novu opsesiju –metformin. Taj lijek za dijabetes tipa 2, kako su otkrili, kod nekih ima neočekivanu nuspojavu - usporavanje starenja, a s obzirom na njegovu dostupnost, uz malu pomoć svojih liječnika piju ga s redovnim dozama vitamina i suplemenata.

Naime, prema nekim istraživanjima, lijek koji se već desetljećima koristi za liječenje dijabetesa i poremećaja povezanih s lučenjem inzulina poput, primjerice, inzulinske rezistencije, pokazao se korisnim i za smanjenje rizika od demencije, usporavanje kognitivnog pada, pa čak smanjenja rizika od raka. Jedan od ljubitelja metformina je, prenosi MSN, Sam Altman, izvršni direktor i osnivač kontroverznog ChatGPT-ija koji ulaže znatne svote u poboljšanje kvalitete i produljenje života.

Stroga rutina

Altman se, kad je zdravlje u pitanju, drži pomno isplanirane, stroge rutine. Tako, primjerice, izbjegava šećer i ljutu hranu koja, kako je svojedobno zapisao na blogu, može izazvati upalne procese u tijelu. Pije proteinske šejkove (iako ih prezire) te samo jednu šalicu espressa dnevno. Tri puta tjedno diže utege, a povremeno uključuje i HIIT treninge. Spava u mračnoj, tihoj sobi te pazi da je optimalne temperature.

Ukoliko ga muči nesanica uzima tablete i ‘jako malo kanabisa‘, a osim metformina svakodnevno konzumira pomno odabrane suplemente. Osim što je u svoju svakodnevicu uveo ‘bio-hackerske‘ metode kojima hakira vlastiti organizam i čini ga neotpornim na poremećaje, bolesti, pa i starenje, inovator ulaže i znatan novac u razvoj novih biznisa koji obećavaju da će produžiti životni vijek. Tako je, navodno, uložio čak 180 milijuna dolara u Retro Biosciences, kompaniju koja se bavi genetskim inženjeringom i transplatacijom plazme.

Oprezno s lijekom

Svojim se investicijama Altman priključio grupi milijardera poput Jeffa Bezosa, Marka Zuckerberga i Jacka Dorseya koji ulažu u bio-tehnološke startupe čiji je cilj razviti tretmane i tehnologiju za produljenje života. Iako novi tretmani i suplementi doista mogu učiniti dobro organizmu, stručnjaci upozoravaju da s metforminom valja oprezno, jer on, kao i svaki drugi lijek, ima nuspojave koje i nisu toliko pozitivne.

Tako je i ‘otac‘ biohakiranja, Dave Apsrey, na svom blogu zapisao da je metformin konzumirao pune tri godine, ali ga je prestao koristiti jer lijek smanjuje sposobnost organizma da apsorbira vitamin B12. Ukoliko ga ipak odlučite piti, savjetuje Asprey, trebalo bi uzimati dodatne doze B12 i umjesto svaki dan, uzimati ga dva ili tri puta tjedno. Ili, još pametnije, prije svake konzumacije konzultirajte se s liječnikom.

24. travanj 2024 16:37