Život
StoryEditor

Ovogodišnja dodjela nagrada Emmy oborila rekord – najlošije gledanosti

14. Rujan 2022.

Prijenos prestižne dodjele TV nagrada privukao je 5,9 milijuna gledatelja što je pad od 25 posto u odnosu na lani

Organizatori prestižne dodjele nagrada za najbolja televizijska ostvarenja – Emmy nadali su se da će ovogodišnja ceremonija srušiti rekorde. To se doista dogodilo, ali, na njihovu veliku žalost, rekord je oboren u padu gledanosti.

Iako je trebala biti riječ o najvećoj televizijskoj večeri, ukupna gledanost prijenosa ceremonije je, prema podacima kompanije Nielsen, pala za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Dosad, najmanju gledanost zabilježio je prijenos 2020. (6,37 milijuna; pad od 12 posto), ali budući da je prošle godine ostvario maleni rast (16 posto), organizatori, a i TV kuće, nadale su se da će se taj trend nastaviti i ove. No, dodjela je privukla tek 5,9 milijuna gledatelja, dok se 2021. ta brojka kretala oko 7,9 milijuna.

Slab interes mladih

Kako prenosi Variety, kako bi izbjegli preklapanje s prijenosom NFL na NBC-iju, dodjela je pomaknuta s nedjelje (kad se tradicionalno održava) na ponedjeljak te je to možda utjecalo na pad broja ljudi pred malim ekranima. Međutim, veći je problem što posljednjih godina svi prijenosi prestižnih dodjela, od Golden Globea, Oscara pa do Emmyija ili Grammyija, bilježe pad gledanosti te sve teže privlače mlađu publiku.

S Emmyijem je stvar zanimljivija uzme li se u obzir da su upravo gledatelji od 18 do 49 godina (u gledanosti sudjelovali s najmanjim udjelom) najveći konzumenti televizijskih serija na konvencionalnim kanalima i streaming platformama.

Ipak, unatoč slaboj gledanosti medijima je odjeknula vijest o apsolutnoj pobjedi platforme HBO. S ukupno 38 osvojenih priznanja postala je broj jedan streaming platforma. Njihova serija Naslijeđe proglašena je najboljom dramskom serijom, dok je Ted Lasso Apple TV-ija najbolja komedija, a HBO-ov Bijeli lotos najbolja mini serija.

27. travanj 2024 01:10