Život
StoryEditor

Ovogodišnje izdanje festivala Glastonbury u potpunosti na obnovljivim izvorima energije

21. Lipanj 2023.
Glastonbury festival
Iako ga organizatori žele pretvoriti u eko-festival, problem predstavljaju posjetitelji koji uriniranjem po tlu zagađuju rijeke nedozvoljenim supstancama poput kokaina i MDMA

Jedan od najpoznatijih glazbenih događaja, festival Glastonbury (Pilton, Engleska), u svom će novom izdanju koristiti isključivo obnovljive izvore energije. Kako su potvrdili organizatori, potrebe za električnom energijom bit će pokrivene korištenjem solarnih panela, hibridnih baterijskih sustava i drugih, ne-fosilnih izvora. Privremeno će biti postavljeni i vjetroagregati, dok će biogoriva dobivati i iz otpadnog jestivog ulja. Ekipa iz Glastonburyija je izjavila da im je izuzetno drago što će festival energiju dobivati iz održivih izvora te tako u potpunosti reducirati potrebu za fosilnim gorivima. Njihov je primjer doista uzoran posebno uzme li se u obzir da je riječ o jednom od najvećih glazbenih festivala na svijetu.

Zagađenje rijeke

Prvi je put održan 1970. i tada je karta koštala samo jednu funtu, a posjetitelji dobivali besplatno mlijeko s obližnje farme. Danas je pak mjesto na kojem se okupi preko 200 tisuća ljubitelja glazbe, a karte se redovno rasprodaju i prije nego se objavi tko će na njemu nastupiti. Iako Glastonbury ima ambiciju postati najveći ekološki festival (od 2019. piće se ne poslužuje u plastičnim čašama), 2021. istraživači iz Sveučilišta Bangor iz Walesa objavili su da posjetitelji izuzetno zagađuju rijeku Whitelake koja jednim dijelom prolazi kroz lokaciju festivala. Naime, u rijeci su pronađene nedozvoljene supstance, poput kokaina i MDMA, koje su tamo dospjele preko tla, jer posjetitelji festivala običavaju urinirati po zemlji. Stoga, žele li izgraditi imidž eko-festivala, morat će se pobrinuti za svoje posjetitelje i njihovu naviku uriniranja gdje stignu. Ovogodišnji festival trajat će od 21. do 26. lipnja, a gostovat će Arctic Monkeys, Guns N‘ Roses, Lizzo i mnogi drugi.

27. travanj 2024 18:05