Život
StoryEditor

Swifteratura: Belgijsko sveučilište pokrenulo studijski predmet inspiriran pjesmama Taylor Swift

16. Kolovoz 2023.
New York, NY, USA - December 13, 2019 Taylor Swift performs at the 2019 Z100 Jingle Ball at Madison Square Garden.foto Shutterstock
Svrha kolegija je potaknuti kritičko razmišljanje o Swift kao umjetnici i spisateljici, ali i iskoristiti popularnost njene glazbe kao ‘ulaz‘ u književnost koja je možda oblikovala i njezin rad

Iako će neznalice glazbeno stvaralaštvo planetarno popularne Taylor Swift, proglasiti frivolnim pop-pjesmuljcima, belgijsko Sveučilište Ghent je odlučilo pokazati i dokazati da pjesme imaju itekakvu književnu vrijednost.

Naime, docentica i autorica bloga ‘Swifterature‘ Elly McCausland uvela je kolegij posvećen upravo umjetničkom stvaralaštvu glazbenice. Od jeseni, studenti će tako moći upisati ‘Literature: Taylor‘s Version‘ na kojem će se, kako prenosi CNN, uspoređivati teme, slike i korištenje jezika pop-zvijezde s piscima poput Sylvie Plath, Charlesa Dickensa, Williama Shakespearea i drugih književnika ‘od srednje vijeka do viktorijanskog razdoblja‘ te djelima poput ‘Troil i Criseyde‘ Geoffreya Chaucera, Shakespeareovu ‘Oluju‘ i ‘Villette‘ Charlotte Brontë, ali i onima suvremenih autora uključujući Margaret Atwood i Simona Armitagea.

Kako je McCausland objasnila u svom nastavnom planu i programu, koristeći rad Taylor Swift istraživat će se, recimo, književni feminizam, ekokritika, koncept antijunaka ili pak heroja. Pritom, popularnost pjevačice docentica jednim je dijelom proizašla iz ‘intertekstualnog aspekta njezina rada, a kolegij će dublje istražiti njegove književne korijene‘.

– Svrha kolegija je potaknuti kritičko razmišljanje o Swift kao umjetnici i spisateljici, ali i iskoristiti popularnost njene glazbe kao ‘ulaz‘ u književnost koja je možda oblikovala i njezin rad – zaključila je McCausland. 

29. travanj 2024 12:26