Život
StoryEditor

Uklanjanje nitrita iz mesnih proizvoda izaziva pravu malu revoluciju u zdravijoj prehrani

17. Svibanj 2024.

Ne moramo biti stručnjaci za prehranu ili zdravlje da bismo primijetili kako postupno jača svijest o važnosti zdravije prehrane, a potvrđuju to i istraživanja. Može li se uopće uživati u tradicionalnim proizvodima poput kobasica a da se pritom ipak održi zdraviji životni stil? Aktualni trendovi pokazuju da može – jedan je od njih i uklanjanje pojedinih aditiva iz sastava, što donosi pravu malu revoluciju u zdraviju prehranu.

Među istaknutim su prehrambenim aditivima nitriti, kemijske tvari zaslužne za prepoznatljivu boju mesnih proizvoda i uobičajeno očuvanje dugotrajnosti. No njihove visoke koncentracije opasne su za zdravlje, a neumjerena konzumacija može izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme. Upotreba nitrita u prehrambenoj industriji strogo je regulirana, a Europska komisija u listopadu prošle godine prihvatila je i nove, smanjene granične vrijednosti za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive.

Kako smanjiti unos nitrita

• Važno je reducirati unos prehrambenih nitrita, posebno u mesnim proizvodima u kojima se upotrebljavaju kao aditivi, i svesti ih na minimum.

• Preporuka je izbjegavati dodatnu termičku obradu mesnih proizvoda koji sadržavaju nitrite. Primjerice, ne savjetuje se pržiti slaninu.

• Valja obratiti pozornost na deklaraciju i provjeriti sadržavaju li proizvodi dodane nitrite ili druge aditive te je poželjno birati one koji ih ne sadržavaju.

Inovacije koje nas vraćaju tradiciji

Među onima koji se brinu o zdravlju istarski je proizvođač suhomesnatih proizvoda. Uklanjajući nitrite iz sastava, Histris najavljuje zdraviju eru suhomesnatih delicija. Unaprjeđenjem postojećih proizvoda sačuvao je autentične okuse, a proizvode učinio zdravijima. Inovacijom je smanjen udio soli te je iz sastava uklonjena nitritna sol. Tim je potezom dodatno naglašen karakter proizvoda i povratak tradiciji. Naime, upravo su se pravi tradicionalni proizvodi u prošlosti i pripravljali bez nitrita te su svoj okus, miris i izgled dugovali isključivo kvalitetnomu domaćemu mesu, soli, papru, češnjaku i drugim prirodnim dodacima.

Zdravija strana guštanja

Nova linija Histrisovih proizvoda bez nitrita, označena zelenom markicom, obuhvaća tradicionalnu istarsku kobasicu, kobasicu od boškarina te kobasice s tartufima i s ružmarinom, a u pripremi su i druge zdravije verzije postojećih proizvoda. Histris među prvima dokazuje da je moguće spojiti suvremenu tehnologiju, inovacije i trendove te pri tome zadržati tradicionalne okuse kojima se mnogi rado vraćaju. Teško da može ukusnije, ali uvijek može malo zdravije!

23. lipanj 2024 03:49