Život
StoryEditor

Uoči Crnog petka donosimo 10 savjeta za sigurnu kupovinu na internetu

24. Studeni 2022.

I ove godine, zadnjeg petka u studenom popularno zvanog ‘Crni petak‘, mnoge trgovine će nuditi promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupovinu obavljati online, stoga je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, Hrvatska udruga banaka i njezine članice upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka. Vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina može se provjeriti na sljedećoj poveznici.

Kako bi građani bili sigurni prilikom online kupovine, nužno je da se informiraju o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara. Iz tog razloga, Hrvatska udruga banaka pripremila je savjetnik za sigurnu online kupovinu.

10 SAVJETA ZA SIGURNU KUPOVINU INTERNETOM:

KUPUJTE OD POUZDANIH IZVORA - Koristite marke i trgovine koje su vam poznate.

PROVJERAVAJTE KAKO SU OCIJENJENI PRODAVATELJI - Posebno provjerite nepoznate trgovine i pojedince prodavatelje.

PROVJERITE JE LI PRIJENOS PODATAKA PRIKLADNO ZAŠTIĆEN - Prilikom pregledavanja interneta koristite HTTPS i SSL protokole. Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna.

KAD KUPUJETE ONLINE/PUTEM INTERNETA PROVJERITE WEB ADRESU - Nikada ne koristite veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža. Podatke unosite isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama.

PROVJERAVAJTE PONAVLJAJUĆA/ TRAJNA PLAĆANJA - Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

NE ŠALJITE NOVCE NEPOZNATIMA - Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu.

NE ŠALJITE PODATKE O KARTICI PUTEM ELEKTRONIČKE POŠTE ILI DRUGIM KOMUNIKACIJSKIM SERVISIMA - Nikada ne šaljite presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte. Nikada ne šaljite jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.

PROVJERITE SIGURNOST PLAĆANJA NA INTERNETSKOJ STRANICI - online kupnju obavljajte samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure/Mastercard® Identity Check™/Discover sigurnosni kod).

SAČUVAJTE SVE DOKUMENTE VEZANE ZA VAŠE ONLINE KUPOVINE - Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

PRIJE PLAĆANJA RAZMISLITE DVAPUT - Provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta.

20. svibanj 2024 07:04