Život
StoryEditor

Warholova ‘Merlinka‘ i službeno postala najskuplje je umjetničko djelo 20. stoljeća

10. Svibanj 2022.
Na nedavno održanoj dražbi aukcijske kuće Christie‘s koja je trajala svega četiri minute, nepoznati je kupac za umjetničko djelo platio 195 milijuna dolara

Portret Marylin Monroe 'Shot Sage Blue Marylin' genijalca Andyija Warhola ispunio je očekivanja te i službeno postao najskuplje umjetničko djelo 20. stoljeća. Na nedavno održanoj dražbi aukcijske kuće Christie's koja je trajala svega četiri minute, nepoznati je kupac za nju platio 195 milijuna dolara. Iako je to za pet milijuna dolara manji iznos od procijenjenog, iz aukcijske su kuće izjavili da su i više nego zadovoljni ostvarenim iznosom. – Ovo je najviša cijena rada nekog umjetnika iz 20. stoljeća. To je golemo postignuće – poručili su stranim medijima iz Christie'sa.

Oboreni rekordi

Warhol je tako premašio svoj vlastiti rekord – njegov rad 'Nesreća srebrnog automobila – dvostruka katastrofa' prodan je 2013. za 105,4 milijuna dolara te vrijednost Basquiatove slike 'Bez naslova (lubanja)' koju je Sotheby's 2017. prodao za 110,5 milijuna dolara. Shot Sage Beauty, prema mišljenju stručnjaka iz Christie'sa, vrhunac je američkog popa, nadilazi žanr portreta i utjelovljuje umjetnost i kulturu 20. stoljeća. - Warholova Merlinka po značaju stoji uz bok Boticellijevoj Veneri, Da Vincijevoj Mona Lisi i Picassovim Gospođicama iz Avignona – poručili su iz Christie'sa. Vlasnici prodane umjetnine, švicarska fondacija Thomas & Doris Ammann Zurich obećali su iznos donirati projektima edukacije i zdravstvene njege djece diljem svijeta.

19. travanj 2024 14:38