Život
StoryEditor

Warner Bros Discovery digao tužbu zbog South Parka

01. Ožujak 2023.
South Park, Stan Marsh
Warner Bros Discovery tvrdi da je Paramount prekršio ugovor o pravo na ekskluzivno emitiranje na streaming platformi HBO Max

Nakon što su izvijestili javnost o rekordnom gubitku od 2,1 milijarde dolara u posljednjem kvartalu 2022., kompanija Warner Bros. Discovery ponovo puni medijske stupce. Ovaj put riječ je o odluci da konkurentski Paramount tuže za 500 milijuna dolara. Razlog? South Park. Tužitelji smatraju da je Paramount prekršio ugovor o ekskluzivnosti i animirani serijal South Park emitirao na svojoj platformi. Kako prenosi HypeBeast, većina epizoda urnebesne serije prvo se emitirala na Comedy Centralu u vlasništvu Paramounta, ali su prije četiri godine tvorci na aukciji prodali prava na streaming HBO Maxu. Dogovor je bio da će HBO emitirati 23 sezone i tri nove od ukupno 10 epizoda. Međutim, zbog pandemije došlo je do zastoja u proizvodnji.

Lukrativna franšiza

U tužbi se tvrdi da su u ožujku 2021. Paramount, MTV i South Park Digital Studios “planirali preusmjeriti što je više moguće novog sadržaja South Parka na Paramount+ kako bi kreirali interes publike za tom novom streaming platformom“. Kompanija je također izjavila da su od ukupno 30 novih epizoda primili svega 14. Kako je HBO Max poručio u izjavi za medije, Paramount i South Park Digital Studios su uporno kršili ugovor, dok se iz Paramounta brane da su isporučili nove epizode, a da je Warner Bros Discovery taj koji nije platio čitavu naknadu za licencu.

Inače, South Park je jedna od najlukrativnijih animiranih franšiza svih vremena koja je i dalje, 26 godina od emitiranja, izvrstan mamac za mlađu generaciju gledatelja. Prije dvije godine, upravo su s Paramountom potpisali ugovor vrijedan 900 milijuna dolara te se obvezali da proizvoditi nove epizode i filmove do 2027.

16. travanj 2024 05:39