Život
StoryEditor

Zbog nošenja maski, Japanci pohrlili na tečajeve koje uče kako se nasmijati

06. Lipanj 2023.
Za tečaj savršenog osmijeha su zainteresirane kompanije koje upisuju svoje prodavače, tražitelji posla, ali i svi oni koji misle da su im se zbog maski ulijenili facijalni mišići

Iako ne postoji nikakav znanstveni dokaz da je nošenje maski tijekom pandemije utjecalo na osmijehe, Japanci plaćaju tečajeve koji ih uče kako se lijepo nasmiješiti. Instruktorica Keiko Kawano još je prije pandemije krenula podučavati klijente tajnama savršenog holivudskog osmijeha, a nakon pandemije, piše Reuters, njen biznis je procvjetao.

Točnije, broj zainteresiranih za njen edukacijski program ‘Egaoiku‘ porastao je za čak četiri puta, a osim kompanija koji svoje prodavače šalju na tečajeve, među polaznicima je velik broj i onih koji traže posao, pa se nadaju da će savršenim osmijehom šarmirati potencijalnog poslodavca, ali i svi oni koji misle da su im se facijalni mišići ulijenili zbog kontinuiranog nošenja maske.

Učinci tečaja

Kawano je svoj biznis pokrenula 2017. i do sada je osposobila dvadesetak trenera koji klijente uče metodi ‘Hollywood Style Smiling Technique‘ i po satu naplaćuju oko 55 dolara. Kako prenosi Reuters, Kawano je uvjerena da se Japanci ne smiju koliko Zapadnjaci što je, tvrdi, kulturološki uvjetovano.

Budući da u zemlju hrli sve veći broj stranih turista, Japanci bi sa strancima trebali komunicirati i s osmijehom, ne samo ‘očima‘.

– Raste potreba za osmijesima – poručila je Kawako Reutersu.

I doista, bez obzira na to što ne postoje dokazi da su maske ‘pokvarile‘ osmijeh, smijanje ima blagotvoran učinak na opće stanje. U tom smislu, tečaj bi mogao imati psihološke učinke, jer podiže samopouzdanje, a namjerni pokreti mišića, odnosno razvlačenje usana u osmijeh, šalje signale mozgu i generira pozitivne osjećaje čak i ako se ne osjećate naročito sretno. 

20. travanj 2024 00:07