Znanja
StoryEditor

Roboti coachevi?

20. Siječanj 2017.

Tema umjetne inteligencije i strojeva koji zamjenjuju ljudski rad aktualna je već više godina. Predviđanja upućuju na činjenicu da strojevi sve više ‘osvajaju‘ područje rada, od onih koji ljude zamjenjuju na prljavim ili opasnim poslovima poput dronova i robokopača, do onih koji jednostavno štede troškove, poput vozila bez vozača. Od vozača kamiona, preko agenata osiguranja i učitelja, brojna su zanimanja podložna zamjeni ljudske umjetnom inteligencijom. Trend je toliko jak da brojne države, uključujući i Europsku Uniju, razmatraju uvođenje univerzalnog osnovnog prihoda (basic income) kojim bi se kompenzirao gubitak radnih mjesta.

Pa iako je jasno da umjetna inteligencija u dogledno vrijeme neće dobiti sve ljudske osobine (ključni je nedostatak svijesti i osobnosti), čak i među coachevima razvila se rasprava o pitanju zamjene. Može li umjetna inteligencija zamijeniti coacha? Ili menadžera? Može li program voditi tim? Na primjer, u Velikoj Britaniji već više godina postoji programska podrška osobama u blažim depresivnim stanjima. Programi uče vrlo brzo, pa ako ih se ‘nahrani‘ dovoljnim brojem slučajeva, sasvim je moguće da brže i točnije mogu postaviti dijagnozu. Programi su uvijek na raspolaganju, a njihovo je korištenje vrlo jeftino.

>>>Milijarder Dalio razvija AI koji će preuzeti upravljanje najvećim hedge fondom svijeta

Ostaje, ipak, pitanje odnosa između coacha i klijenta. Kako brojna istraživanja pokazuju, čarolija coachinga, kao uostalom i dobrog leadershipa, nastaje u odnosu dvoje ljudi koji zajednički istražuju, saznaju, kreiraju rješenja i rezultate, te tako dostižu ciljeve i kvalitetniji, puniji život klijenta.. Sve dok umjetna inteligencija ne razvije osobnost, AI coach neće moći postići taj sretan spoj osobe koja radi na postizanju ciljeva i coacha koji ga/je u tome podržava. Dakle, coachevi i lideri, nema straha. Za sad.

Autor: Renata Takač Pejnović

>>>Pretplatite se na Lider, osvojite stipendiju i postanite coach

15. travanj 2024 12:34