Znanja
StoryEditor

Što boja govori o vašem brendu?

11. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Najveće svjetske kompanije i njihovi brendovi su prepoznatljivi po boji svog loga. Uzmite za primjer tirkizno plavu Tiffany kutijicu ili crveno bijeli logo Coca- Cole.

Velike kompanije koriste boje kako bi njihov brend bio prepoznatljiv svugdje u svijetu, ali i kako bi kupci stekli osjećaj kvalitete njihovih proizvoda. U brendiranju boja ima veliki značaj. Istraživanja su pokazala kako je čak 80 posto vizualnih informacija koje se zapamte vezano upravo uz boje. Portal Business insider objašnjava što boja označava te koji brendovi se vežu uz određenu boju.

Kada kompanija koristi crvenu boju znači da želi prezentirati svoj brend moćnim, uzbudljivim i strastvenim. Koriste je Virgin, Coca- Cola i Louboutin. Zelena boja označava mladost, zdravlje i brigu za okoliš. S ovom bojom se povezuju Starbucks i Garnier.

Plava boja predstavlja povjerenje, integritet i komunikaciju. Ovu boju koriste društvene mreže Facebook, Twitter i LinkedIn. Kompanije koje žele da njihov brend odiše luksuzom i otmjenošću koriste ljubičastu boju. Tako su po ovoj boji prepoznatljivi Cadbury i Milka.

Crnu boju za prepoznatljivost koriste Chanel, Yves Saint Laurent i Gilt grupa. Ova boja označava glamur i ekskluzivnost. Žuta boja predstavlja razigranost i prijateljstvo. Nju koriste McDonald‘s i IKEA.

Tvrtke koriste narančastu boju kako bi ukazale na komunikativnost, zabavu i razigranost. Koristi je dječja mreža Nickelodeon i JBL. Roza boja predstavlja nježnost ili seksipil, ovisno o nijansi. Po toj boji je prepoznatljiv brend Victoria‘s secret i Hello Kitty. Smeđa boja predstavlja sigurnost, pouzdanost i toplinu. Koriste je M&M te UPS.

26. travanj 2024 04:51