Znanja
StoryEditor

William A. Fischer: Rukovođenje će u budućnosti nedvojbeno biti ‘digitalno‘

16. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

U petak 23. listopada će se u IEDC-Poslovnoj školi Bled održati 28. Predsjednički forum, na kojemu će predavati William A. Fischer, profesor na švicarskoj poslovnoj školi IMD Lausanne i stručnjak za upravljanje promjenama, inovacije i Kinu te jedan od najutjecajnijih korisnika Twittera u poslovnom svijetu.

- Rukovođenje će u budućnosti nedvojbeno biti ‘digitalno‘, što znači: brže, integrativnije, inkluzivnije, riskantnije, ali s druge strane i prisnije i brižljivije - kaže Fischer. Dio foruma bit će posvećen i okruglom stolu na kojemu će sudjelovati: Ulrik Nehammer, predsjednik Coca-Cole, Njemačka; Sandi Češko, predsjednik Studio Moderne, Slovenija; Thorsten Köhler, predsjednik YOUR SL GmbH, Njemačka; i Branislav Vujović, predsjednik New Frontier Group, Austrija.

Na tradicionalnom Predsjedničkom forumu IEDC-Poslovne škole Bled, Fischer će pokazat koliko su duboke promjene koje digitalna preobrazba donosi ne samo u organizacijskoj prilagodljivosti, već i u načinu rukovođenja.

- Jedini mentalni sklop za koji možete biti sigurni da će se promijeniti upravo je vaš - upozorava Fischer te pridodaje kako je važno shvatiti duh našega vremena. A on od rukovoditelja zahtijeva da djeluju digitalno, a ne analogno (tj. onako kako su oduvijek djelovali). Tu se, dakako, radi o metafori, napominje prof. Fischer – koji inače glasi za jednog od najpoznatijih korisnika društvene mreže Twitter – te pritom navodi 29 razlika između analognog i digitalnog načina rukovođenja. Primjerice, vođa bi trebao biti pomagač, a ne netko tko raspoređuje zadatke; pogreške nisu nedopuštene, već nam pomažu da još brže polučimo uspjeh; utjecaj treba dijeliti s drugima, a ne sužavati; u analognom rukovođenju napreduju I-pojedinci (izvrsni stručnjaci, ali samo na ograničeno području), a u digitalnom T-pojedinci (dobri poznavatelji više područja).

Fischer je autor brojnih studija primjera iz prakse, osobito na području uvođenja inovacija (primjerice, tvrtke IDEO, Alcatel, Dell Computers itd.), pri čemu tvrdi sljedeće: ‘Razlozi za neuspjeh inovacija gotovo se uvijek mogu pripisati neuspjehu vodstva. Inovirati znači iskušavati stvari, doživjeti neuspjeh i iz toga nešto naučiti,‘ smatra on i pridodaje: ‘Važno je i kako sastavljamo timove. Upamtite: pristojni timovi ostvaruju pristojne rezultate. To dakako ne podrazumijeva bezobzirnu grubost, već konstruktivno sučeljavanje.

28. Predsjednički forum započet će u prostorijama IEDC-Poslovne škole Bled u 09:30 s pozdravnim govorom predsjednika vlade Republike Slovenije dr. Mire Cerara (pozvan), nakon čega će uslijediti predavanje prof. Fischera i okrugli stol. Forum će biti zaključen s domjenkom u 14:00.

Predsjednički forum je najznačajnije godišnje događanje IEDC-a, a na njemu su do sada predavali Peter Drucker, Ichak Adizes, Hermann Simon, Stéphane Garelli, Manfred Kets de Vries, Fons Trompenaars, Henry Chesbrough i Pankaj Ghemawat.

29. travanj 2024 15:23