1000 Najvećih
StoryEditor

Atlantic grupa će uskoro odlučivati o prijedlogu dividende od 50 kuna po dionici

05. Svibanj 2022.

Dioničari Atlantic grupe će na glavnoj skupštini zakazanoj za 15. lipnja odlučivati o prijedlogu dividende u iznosu od 50 kuna po dionici, kao i prijedlogu o 'cijepanju' dionica - jedna redovna dionica nominale 40 kuna podijelila bi se na četiri nove dionice nominale 10 kuna, objavio je Atlantic putem Zagrebačke burze.

Te su prijedloge za skupštinu utvrdili Uprava i Nadzorni odbor, na sjednicama koje su održane u srijedu, a uz objave o tim sjednicama, Atlantic grupa je putem Burze danas objavila i poziv za glavnu skupštinu, koja je zakazana za 15. lipnja. 

Dioničarima je tako predloženo da odluče o isplati dividende u iznosu od 50 kuna po dionici, a isplatila bi se iz zadržane dobiti iz poslovne 2020. godine. 

To je, inače, za 10 kuna veća dividenda nego prošle godine, kada su dioničari Atlantica dobili dividendu od 40 kuna po dionici.

Predloženo je da se dividenda isplati dioničarima koji su na dan 24. lipnja 2022. evidentirani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, datum od kojeg će se trgovati dionicom Atlantica bez prava na isplatu dividende bio bi 23. lipnja, a predloženi dan isplate dividende je 5. srpnja.

Atlantic grupa je u 2021. ostvarila neto konsolidiranu dobit nakon manjinskih udjela u iznosu od 344,86 milijuna kuna, a neto dobit Atlantic grupe d.d. iznosi 263,8 milijuna kuna.

Neto dobit za poslovnu 2021. godinu ostaje u zadržanoj (neraspoređenoj) dobiti društva, predložili su Uprava i Nadzorni odbor. 

Dioničarima su predložili i odluku o podijeli odnosno cijepanju dionica, i to na način da se jedna postojeća dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, dijeli na četiri nove redovne dionice, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Provedbom te korporativne akcije bi svaki dioničar za svaku redovnu dionicu Atlantic grupe, pojedinačnog nominalnog iznosa od 40 kuna, stekao po četiri redovne dionice pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Podjelom dionica ne povećava se temeljni kapital društva, navodi se u objavama Atlantica.

Prihvate li dioničari Atlantica prijedlog o podjeli dionica izmijenio bi se i Statut društva. 

Naime, temeljni kapital Atlantic grupe d.d. iznosi 133,37 milijuna kuna i podijeljen je u 3.334.300 redovnih dionica, nominalnog iznosa 40 kuna.

Cijepanjem dionica, pak, temeljni bi kapital ostao isti, ali bi bio podijeljen na 13.337.200 redovnih dionica, nominale 10 kuna, sukladno čemu bi se izmijenile i odredbe Statuta. 

01. prosinac 2022 12:27