Aktualno
StoryEditor

Afera Remorker: Žderić svjedočio da su Kalmeta i Sanader ‘preporučili‘ Skladgradnju

19. Ožujak 2018.

Bivši direktor građevinske tvrtke Konstruktora Željko Žderić posvjedočio je u ponedjeljak na suđenju bivšem ministru prometa Božidaru Kalmeti da su mu tadašnji ministar, ali i premijer Ivo Sanader, sugerirali da u gradnju ceste od Gaženice, tzv. Kalmetine, uključe i tvrtku Skladgradnja.

Žderić je na zagrebačkom Županijskom sudu posvjedočio da su prilikom izgradnje Kalmetine dobivali mnogo preporuka i molbi za podizvođače, a velike tvrtke su ih u poslove uključivale po svom nahođenju. Kazao je i da se s drugooptuženim Zdravkom Livakovićem viđao kada je ovaj bio državni tajnik te da ga Livaković nikad nije tražio mito ili namještanje bilo kakvog natječaja.

>>> Afera Remorker: Majka, supruga i kćeri Vidoševića iskoristile zakonsku blagodat i odbile svjedočiti

Tvrtka Skladgradnja široj je javnosti postala poznata nakon otkrivanja tzv. afere tuneli u kojoj je tužiteljstvo tvrdilo da je iz Hrvatskih autocesta (HAC) izvučen novac prilikom bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, no taj slučaj još nije došao pred sud.

Uskok u optužnici afere Remorker tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga tereti ga se i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo koje je vodio oštetio za 600.000 kuna.

On od početka odbacuje optužbe, a isticao je da je žrtva političkog progona. Na optuženičkoj klupi su se našli i njegovi državni tajnici te dužnosnici u HAC-u Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, čelnici HAC-a i Hrvatskih cesta te direktori kooperantskih tvrtki.

>>>Afera Remorker: Pokajnici Premilovac, Sapunar i Berket dobili godinu dana rada za opće dobro

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar sporazumno je osuđen nakon što je tužiteljima ispričao da je Livakoviću i Mikuliću nosio novac izvučen i ‘opran‘ preko tvrtke Remorker po kojoj je nazvana afera čiji je drugi krak završio u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

26. travanj 2024 06:28