Aktualno
StoryEditor

Analitičari: AfD s novim vodstvom još desniji

04. Prosinac 2017.

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nakon svog dvodnevnog stranačkog kongresa skrenula još više udesno, ocjenili su u nedjelju njemački analitičari.

"AfD s novim vodstvom je stranka koja je još desnija nego stari AfD", piše Stuttgarter Nachrichten.

>>>Austrija pred političkim zaokretom udesno

Ovaj dnevnik ukazuje na to da se na svom dvodnevnom kongresu stranka opet bavila borbama ekstremne i manje ekstremne frakcije i izborom predsjedništva, te da se gotovo uopće nije bavila programskim pitanjima, što bi se - u trenutku kada je sve izvjesnije da će sastavljanjem novog izdanja koalicijske vlade između demokršćana i socijaldemokrata AfD postati vođa oporbe u Bundestagu - moglo očekivati.

Propali koalicijski pregovori u Njemačkoj, poslovno orijentirani FDP rekao ‘zbogom!’

Umjesto toga se, kako nadalje nastavlja Stuttgarter Nachrichten, vodila borba između ekstremnog i umjerenog krila koju je dobilo ekstremno krilo.

"AfD je radikalna stranka i to ostaje i nakon ulaska u Bundestag", smatra Hannoversche Allgemeine Zeitung i zaključuje da AfD nije skrenuo udesno jer da je to "politički nemoguće" s obzirom na to da se stranka već nalazi na krajnoj desnoj granici političkog spektra.

>>>Njemačka: AfD poziva na repatrijaciju više od pola milijuna sirijskih izbjeglica

Na stranačkom kongresu u Hannoveru AfD je izabrao Joerga Meuthena i Alexandra Gaulanda za nove predsjednike stranke. Gauland je izabran tek nakon što je propao izbor dvoje drugih kandidata što su promatrači okarakterizirali kao manipulaciju desno ekstremnog krila stranke okupljenog oko Bjoerna Hoeckea.

Gauland, koji se prvobitno nije namjeravao kandidirati za funkciju dopredsjednika stranke, slovi kao Hoeckeov zaštitnik. Protiv Hoeckea traje postupak za isključivanje iz stranke nakon što je ovaj političar relativizirao zločine nacionalsocijalista tijekom tzv. Trećeg Reicha i spomenik Holokaustu u Berlinu nazvao "spomenikom sramote".

AfD je na rujanskim parlamentarnim izborima osvojio 13,2 posto glasova i tako postao trećom po snazi strankom u Bundestagu.

25. travanj 2024 11:10