Aktualno
StoryEditor

Arhitekti upozoravaju: Sustav e-Dozvole ne funkcionira

30. Srpanj 2019.

Iako je ministar graditeljstva Predrag Štromar najavljujući implementaciju sustava e-Dozvole naglašavao njegove brojne prednosti - od smanjenja papirologije, pojednostavljenja procesa dobivanja i, u konačnici, smanjenja cijena - izgleda da to u praksi nije tako. Prema riječima Željke Jurković, predsjednice Hrvatske komore arhitekata, sustav e-Dozvole u startu ne funkcionira, jer je neprirodno nadograđen na postojeći sustav e-Građani, koji je sustav privatnih osoba, građana.

- U slučaju izdavanja lokacijske ili građevinske dozvole radi se o poslovnom procesu tako da se to trebalo integrirati u sustav e-Poslovanje, no to se nije dogodilo. Zašto je to bitno? Zato što naši investitori, ako su pravne osobe, uopće ne mogu biti u sustavu e-Dozvole, jer pravna osoba ne može imati osobnu iskaznicu. Dakle, pravne osobe - investitori ne mogu putem e-Dozvole poslati zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, nego ga i dalje moraju u tiskanom obliku fizički odnijeti u pisarnicu, i uz zahtijev priložiti sve tiskane projekte. Ministar Štromar obmanjuje javnost kada kaže da je uvedena potpuna digitalizacija u sektor graditeljstva, jer se iz ovog primjera vidi da nije. Isto tako, ministar potpuno krivo navodi na nema više papirologije. Nije istinit i navod da će trebati samo jedan papir da bi se dobila građevinska dozvola, jer i dalje se jedan kompletni ispisani primjerak mora fizički odnijeti na pisarnicu - naglašava Jurković i dodaje da uz zastoje u softwarskom funkcioniraju, arhitekti s terena javljaju da se javna poduzeća slabo odazivaju na e-Konferenciju i da ne daju svoje uvjete za projektiranje.

- Na to smo u više navrata upozoravali ministarstvo. Kolega je javio da je samo dobio suglasnost za plin pa se pita što će biti kada se kuća po projektu izgradi, odnosno što će biti prilikom izdavanja uporabne dozvole s priključcima na vodovod i kanalizaciju. e-Konferencija je, kako joj i samo ime govori, virtualna, pošalje se svima poziv da daju uvjete u roku od petnaest dana, ukoliko ne daju, smatra se da uvjeti ne postoje. Šesnaesti dan sustav ne da mogućnost da se izdaju suglasnosti. Predlagali smo da ova konferencija, kao što je nekada bila, bude sa živim ljudima. Nekada smo svi - i projektanti i ured koji izdaje dozvolu i predstavnici javnih poduzeća - sjeli za stol i sve usuglasili i to je bilo efikasno - ističe Jurković.

No, ono što je, po njenom mišljnju najskandaloznije je da se birokraciji umjesto da joj se moć smanjila, izmjenama i dopunama Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, upravo dala dodatna moć.

- Referentima je dozvoljeno da vode cijelu proceduru, a da prije toga nisu provjerili je li gradnja u skaldu sa prostornim planom. Dakle, do samog kraja postupka, kada se već potrošlio vrijeme i novac, investitor nema nikakvu pravnu sigurnost da će građevinsku dozvolu i dobiti - zaključuje svoje kritike na neučinkovitu digitalizaciju sustava, Željka Jurković.

15. srpanj 2024 08:40